Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti – gastrointestinalnog trakta (uključujući i žuč), anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost.

Pogledajte i 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama

Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.

Ako izdržite mesec dana na dijeti sa tikvicama – bez problema možete se osloboditi 4-6 kilograma. Ako se pridržavate jednu sedmicu – zagarantovan je gubitak 2-3 kilograma.

Pored gubitka kilograma oslobodićete svoj organizam od štetnih materija i osvežićete telo.

Pogledajte i Najbolji recept za pohovane tikvice 

Pored tikvica u ishranu možete uključiti i sirovu šargarepu i kupus. U popodnevnim satima možete priuštiti nekoliko krastavaca, a da se poboljša ukus povrća – u salatu dodajte kašičicu biljnog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.

Jelovnik dijete sa tikvicama uključuje i prisutstvo voća. Za vreme ručka, večere i užine dopunite svoj obrok jabukom, kivijem, mandarinom, pomorandžom ili šljivama.

Pogledajte i Lekovite tikvice - snižavaju holesterol, pomažu u mršavljenju, popravljaju varenje

Da bi ishrana bila sto više izbalansirana, ona mora da sadrži proteine, a to podrazumeva prisustvo teletine, nemasne govedine, ćuretine, piletine, zečetine.

Meso možete zameniti ribom, ali u ovom slučaju prednost se daje rečnoj ribi, jer morska nije pogodna za ovu dijetu.

Za piće se koristi obična voda (što više, to bolje) , zeleni čaj bez šećera, prirodni sokovi (jabuka, pomorandža).

Za vreme dijete sa tikvicama iz ishrane treba isključiti: pekarske proizvode, hleb, slatkiše, kafu, alkohol.

Pogledajte i Zašto je dobro jesti tikvice

Prednost imaju tikvice sa tamno zelenom kožicom, koju ne treba uklanjati sa tikvica, jer se gubi 80% hranljivih materija.

Primer jelovnika dijete sa tikvicama za jedan dan:

– Doručak:

dinstane tikvice (250g) sa povrćem(150 g), šolja zelenog čaja.

– Užina:

1 jabuka, čaša soka od pomorandže ili vode.

– Ručak:

zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.

– Užina:

zapečena tikvica (250 g), salata sa kupusom i šargarepom (250 g), čaša soka od jabuke.

– Večera:

100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuke ili zelenog čaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa