Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti – gastrointestinalnog trakta (uključujući i žuč), anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost.
Pogledajte i 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama
Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.
Ako izdržite mesec dana na dijeti sa tikvicama – bez problema možete se osloboditi 4-6 kilograma. Ako se pridržavate jednu sedmicu – zagarantovan je gubitak 2-3 kilograma.
Pored gubitka kilograma oslobodićete svoj organizam od štetnih materija i osvežićete telo.
Pogledajte i Najbolji recept za pohovane tikvice
Pored tikvica u ishranu možete uključiti i sirovu šargarepu i kupus. U popodnevnim satima možete priuštiti nekoliko krastavaca, a da se poboljša ukus povrća – u salatu dodajte kašičicu biljnog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.
Jelovnik dijete sa tikvicama uključuje i prisutstvo voća. Za vreme ručka, večere i užine dopunite svoj obrok jabukom, kivijem, mandarinom, pomorandžom ili šljivama.
Pogledajte i Lekovite tikvice - snižavaju holesterol, pomažu u mršavljenju, popravljaju varenje
Da bi ishrana bila sto više izbalansirana, ona mora da sadrži proteine, a to podrazumeva prisustvo teletine, nemasne govedine, ćuretine, piletine, zečetine.
Meso možete zameniti ribom, ali u ovom slučaju prednost se daje rečnoj ribi, jer morska nije pogodna za ovu dijetu.
Za piće se koristi obična voda (što više, to bolje) , zeleni čaj bez šećera, prirodni sokovi (jabuka, pomorandža).
Za vreme dijete sa tikvicama iz ishrane treba isključiti: pekarske proizvode, hleb, slatkiše, kafu, alkohol.
Pogledajte i Zašto je dobro jesti tikvice
Prednost imaju tikvice sa tamno zelenom kožicom, koju ne treba uklanjati sa tikvica, jer se gubi 80% hranljivih materija.
Primer jelovnika dijete sa tikvicama za jedan dan:
– Doručak:
dinstane tikvice (250g) sa povrćem(150 g), šolja zelenog čaja.
– Užina:
1 jabuka, čaša soka od pomorandže ili vode.
– Ručak:
zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.
– Užina:
zapečena tikvica (250 g), salata sa kupusom i šargarepom (250 g), čaša soka od jabuke.
– Večera:
100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuke ili zelenog čaja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem