Poput ostalog letnjeg voća i povrća, tikvice su idealne jer nisu kalorične, a bogate su vitaminima i ostalim nutrijentima poput vlakana. Zajedno s dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica,  navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, dobar su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, gvožđa i kalcijuma.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Takođe povoljno deluju na varenje. Ako ih ne možete konzumirati same u svežem obliku na salatu, pomešajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primetiti bitnu razliku u ukusu.

Pogledajte i 7 recepata za jela s tikvicama

Zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu. Možete ih čak iseći na kolutove i staviti na kožu da deluju neko vreme. Zbog visokog udela mangana, tikvica povoljno deluje na sve funkcije organizma.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvetovi. Delikatni su i posebni, ali odlični punjeni ricottom prema ovom receptu. Tikvice inače možete narendati i ubaciti uz rižoto, staviti ih u pavlaku pa napraviti umak za testeninu ili ih popržiti i servirati uz mesno jelo. Ako do sada niste, napravite palačinke od tikvica ili ih napunite piletinom i povrćem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: tportal