Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Osim što je ovo lakši i brži način pripreme pohovanih tikvica, moguće je i dodavanje sira ili nekih drugih sitno iseckanih sastojaka. 

Potrebno je

2 veće tikvice (ili 3 manje)
jaja
3 čena belog luka
50 g sira (nije obavezno)
brašno
so ili začin od suvog povrća
svež peršun
sveže začinsko bilje

Pogledajte i 7 recepata za jela s tikvicama

Oljuštite tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendajte. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). 

Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okrećite ih širokom lopaticom. Vadite na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa