Kad se upare određeni sastojci, njihovi nutrijenti udružuju sile da proizvedu blagotvorna svojstva koja se bore protiv zapaljenja mnogo jače nego kad biste ih grickali same. Pogledajte koji su parovi namirnica naročito jaki!
Lisnato zeleno povrće i maslinovo ulje
Mast nije naš neprijatelj, a posebno u kombinaciji s povrćem, pokazuju istraživanja. Ovakva kombinacija poboljšava apsorpciju antioksidanata kao što su lutein i beta-karoten. Lutein, antioksidant koji se nalazi u zeljastom povrću, smanjuje zapaljenja očiju, sprečavajući tako neurodegerativne bolesti kao što je staračka degeneracija mrežnjače. Drugi antioksidant, beta-karoten, smanjuje sva zapaljenja kod odraslih. Dakle, sledeći put kad budete pravili salatu, obavezno joj dodajte i maslinovo ulje.
Spanać i borovnice
Pre i posle vežbanja možete popiti smuti od ove dve namirnice. Jedno istraživanje pokazalo je da se kod sportista koji su jeli borovnice svakog dana tokom šest nedelja smanjila upala od vežbanja; druga studija pokazala je da spanać može poboljšati disanje i protok kiseonika tokom vežbanja. Nitrat iz spanaća pomaže mišićima da rade efikasnije tokom sporta, a borovnice smanjuju bolnu upalu mišića.
Pogledajte i Namaz od spanaća
Sočivo i limun
Ako ste žena nadomak menopauze, pod rizikom ste od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Da biste značajno povećavali količinu gvožđa koje vaše telo može da apsorbuje, jedite namirnice bogate gvožđem, kao što su sočivo i pasulj, ali u kombinaciji sa citrusnim voćem, koji sadrži velike količine askorbinske kiseline i karotenoida.
Slatki krompir i ljuta papričica
Zčinjen pomfrit od slatkog krompira uradiće za vas više od udovoljavanja želji. Dodate li ljutu ili čili papričicu narandžastoj hrani bogatoj beta-karotenom, kao što su slatki krompir i bundeva, povećaćete apsorpciju vitamina A. Ovaj vitamin blagotvnorno deluje na zapaljenja kože, kao što su akne ili bronhopulmonalna displazija.
Bademi i kefir
Za zdrava creva pijte kefir kom ste dodali iseckane bademe. Kao i jogurt, i ovaj mlečni proizvod sadrži velik broj probiotika i bakterija koje su dobre za stomak. Da biste pomogli ovim bakterijama, jedite bademe zajedno s kefirom. Istraživanja su pokazala da se vlakna u bademovoj opni ponašaju kao prebiotici, koji hrane probiotike iz kefira, i tako stvaraju zaštitnički nastrojene bakterije creva koje se bore protiv hroničnih zapaljenja creva, kao i bolesti poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete bademe
Maline i grožđe
Za ovom kombinacijom možete da posegnete kad želite nešto slatko, i pomoći će vam da pobedite zapaljenja. I maline i grožđe sadrže mnogo antioksidanata. Maline su bogate elagičnom kiselinom, koja dokazano povećava svojstva kvercetina iz grožđa. Kada se ova jedinjenja kombinuju, postaju prava mašina za borbu protiv upala. Istraživanja su pokazala da ova kombinacija takođe može i da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, kao i raka pluća.
Beli i crni luk i integralni pirinač
Možda ćete od belog i crnog luka dobiti ružan zadah, ali oni su sjajan dodatak celovitim žitaricama, kao što su smeđi pirinač i pasta od pšenice. Ove namirnice zajedno mogu čak trostruko da povećaju apsorpciju cinka. Jedna studija je pokazala da su stariji ljudi koji su uzimali suplemente cinka smanjili rizik od bolesti povezanih s hroničnim zapaljenjima (ateroskleroze, raka, neurodegenracije, bolesti imunog sistema) čak 66 odsto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem