Ledeni čaj je savršeno piće u letnjim danima. On ne samo da osvežava, već i, kako su pokazala istraživanja, može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti i dijabetesa, kao i da očuva zdravlje zuba i desni i jačinu kostiju. 

Ako sami pravite ledeni čaj, umesto da ga kupite gotovog ili u instant verziji, uštedećete novac, a osim toga, možete da kontrolišete unos kalorija tako što ćete dodati malo šećera.

Evo 5 pravila za savršen domaći ledeni čaj.

Iskoristite svež čaj

Čaj je bogat antioksidantima flavonoidima, koji su najmoćniji kad je čaj svež. U specijalizovanim prodavnicama ili na pijaci potražite svež čaj, jer se ulja koja čaju daju ukus vremenom gube. Probajte da dođete do listova čaja, jer čaju treba mesta da se raširi i tako ispusti ukus. Ako je vaš jedini izbor čaj u kesicama, potražite one koje su u obliku piramidice, jer ostavljaju više mesta čaju da se raširi. Ako možete, koristite brendove koji tačno navode odakle čaj potiče.

Pogledajte i Čajevi sa istoka

Koristite destilovanu vodu ili filtriranu vodu

Čaj ne bi trebalo praviti s negaziranom mineralnom vodom. Previše minerala iz mineralnih voda u kontaktu sa sastojcima iz lišća čaja mogu stvoriti ne tako prijatne ukuse. Voda bez minerala proizvešće, s druge strane, odličan čaj.

Vodite računa o temperaturi

Da biste napravili crne, biljne i tamnije ulong čajeve, voda treba da provri. Ali za zeleni, beli i svetliji ulong voda treba da bude hladnija: 75-80 stepeni Celzijusa. Ako čaj kom treba hladnija voda pravite tako da provri, možete dobiti neprijatan gorak ukus.

Pogledajte i 13 stvari koje svaki ljubitelj čaja mora da zna

Uzmite dovoljno čaja

Za šolju čaja treba vam jedna i po do dve kašičice čaja s velikim lišćem ili cvetovima, kao što su zeleni ili čaj od kamilice. Ako pravite čaj od listova koji su gusti i kompaktni, kakva je većina crnih čajeva, uzmite jednu kašičicu. Ako želite da pravite ledeni čaj i nemate vremena da čekate da se ohladi, napravite ga dvostruko jakog da biste izbegli razvodnjavanje kockicama leda. Ili ga rashladite na sobnoj temperaturi i onda stavite u frižider.

Ostavite u vodi dovoljno dugo da ispusti ukuse, ali ne predugo

Ako pustite čaj da previše dugo ispušta ukus, može se desiti da u vašem napitku dominiraju tanini i drugi gorki sastojci. Crni čaj i tamniji ulong čajevi treba da stoje 3-5 minuta, a zelenim, belim i svetlijim ulong čajevima dovoljno je 2-3 minuta. Biljne mešavine imaju malo tanina, pa je kod njih manji rizik da predugo stoje.

Dodatni savet

Bez obzira na to koji čaj pijete, iskoristite u potpunosti njegove flavonoide tako što ćete ga piti svežeg. Ako želite da u frižideru stalno imate ledenog čaja, dodajte mu malo limunovog soka. Limunova kiselina i vitamin C pomažu da se flavonoidi očuvaju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa