Razlog zbog koga je čips nezdrav leži u činjenici što se kriške krompira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pri tome dobar deo masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova.
Čips takođe sadrži puno soli, koja sa sobom nosi rizik od povišenog krvnog pritiska.
Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid. Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan uticaj, ali ako se u obzir uzmu deca čije je telo osetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ove grickalice.
Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše, a ne prže, zbog čega je količina masnoće minimalna, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju sačuvani vredni minerali i vitamini, kao i prehrambena vlakna blagotvornog uticaja na zdravlje.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem