Ljudi koji pokušavaju da izgube kilograme ili održe zdravu težinu jedu hranu s ograničenom količinom namirnica. Ovakvu ishranu teško je održati na duge staze, i zbog čega se s vremenom opet udebljaju. S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja, neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.

Pogledajte i Zdravlje u tanjiru: 9 ukusnih ideja za doručak

Istraživački centar iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca. Istraživači na čelu s dr. Anom-Lenom Vorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica. 

Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mlečne proizvode jelo je 41 posto, dok je konzumacija ovsenih pahuljica ili muslija s hladnim mlekom odabralo 33 posto osoba. 

Pogledajte i Šta će se desiti ako mesec dana jedete ovo za doručak

Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika svoj dan započinje ovom vrstom hrane. Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak piju kafu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći. 

"Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili debljanje može se sprečiti ako pojedinac nauči da sluša potrebe svog organizma, a prednost da kvalitetu, a na kvantitetu obroka," pojasnila je rezultate istraživanja je Ana-Lena Vorinen.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna