Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i ulja koje greju. Poseduje nadražajno delovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim delovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i deluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Pročitajte i Čudesan napitak za gubitak kilograma

Sastojci:

- 10 svežih crvenih ljutih papričica

- 2 čaše maslinovog ulja

- staklena tegla od 1 litar

Priprema:

1. Operite papričice, odsecite deo na kome se nalazi peteljka i sameljite ih na mašini za mlevenje. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smese.

2. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mesto (recimo u donji deo kuhinjskih elemenata).

3. Posle 7 dana procedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku. Iskorišćenu smesu od paprike možete ostaviti u frižider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristite za utrljavanje u kožu.

U početku utrljavajte ulje nekoliko puta dnevno kada imate bolove u zglobovima ili na nekim drugim delovima tela. Nakon utrljavanja, obujte tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavajte i druge delove tela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osetićete prijatno peckanje na koži.

Pročitajte i Ljuta pečena paprika sa belim lukom

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Posle mesec-dva, proceduru možete ponavljati jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici -  Stvar ukusa

Izvor: Femina