1. Ukiseljene kruške 

Ukiseljene kruške odličan su međuobrok i dodatak salatama. Evo kako ih možete napraviti i u vlastitom domu.

Sastojci: 

1 kg tvrdih kruški 

1 limun 

4 kriške đumbira 

300 g šećera 

2 kašike soli 

200 ml belog sirćeta

2 kašike pirinčanog vina 

Pogledajte i 9 recepata za savršenu zimnicu

Priprema: 

Odaberite manje i tvrđe kruške. Operite ih, ogulite, očistite i isecite na četvrtine. Ubacite ih u mešavinu limunovog soka, malo rendane limunove korice, đumbira, soli, sirćeta i pirinčanog vina. 

U drugoj posudi zagrejte vodu. Kad zakipi prebacite u nju oceđene komadiće kruške, i pustite da se kuvaju oko šest minuta tako da ih možete probosti viljuškom, ali da i dalje pokazuju znakove tvrdoće. 

Ocedite kruške i prebacite ih u sterilizovane tegle. Preko njih prelijte sirćetnu tečnost koju ste prethodno nežno zagrejali oko dva minuta na umerenoj vatri tako da se otopio sav šećer. 

Ovako pripremljene kruške držite na sobnoj temperaturi jedan dan pre nego što ih stavite u frižider. Možete ih jesti nakon tri dana, ali najbolji ukus imaju nakon pet dana.

Imajte na umu da ih možete čuvati u frižideru oko 1 mesec, ali će početi da menjaju boju nakon dve nedelje.

Pogledajte i 9 saveta za savršenu zimnicu

2. Ukiseljeni ananas

Ukiseljeni ananas je aromatična fantazija koja se posebno dobro slaže sa salatama i sendvičima na bazi šunke. Evo kako ga možete napraviti i u svom domu. 

Sastojci: 

½ svežeg ananasa 

300 ml pirinčanog sirćeta

1 kašika šećera 

1 ljuta papričica 

½ kašike soli 

2 limete 

50 g svežeg korijandera

Pogledajte i Kako da izaberete savršeno voće za slatku zimnicu

Priprema: 

Iscedite sok od limete, pomešajte ga sa šećerom, soli, naseckanom čili papričicom i sirćetom. Kuvajte dok se šećer ne rastopi, pa pustite da se tečnost vrati na sobnu temperaturu. Korijander naseckajte na sitno, a sveži ananas očistite i isecite na okrugle kriške. Stavite ih u veću sterilizovanu teglu, preko njih nalijte sirćetnu tečnost i tako zatvorite. 

Stavite u frižider i ne otvarajte barem jedan dan pre konzumiranja. Ovako pripremljeni ananas možete čuvati u frižideru oko dve nedelje.

Ovo sigurno niste znali: 3 vrste voća koje možete ukiseliti
Profimedia/Shutterstock attachment-borovnice

3. Ukiseljene borovnice 

Ukiseljene borovnice izvrsna su kombinacija za sva jela kojima dominira sir, bez obzira je li reč o tost sendvičima ili nekim finim sosevima. Isprobajte ovaj jednostavni recept. 

Sastojci:

500 g svežih borovnica 

200 ml belog sirćeta

70 g belog šećera 

1 štapić cimeta

2 kašike soli 

2 kašike bibera u zrnu

Pogledajte i Slatko od dunja

Priprema: 

U šerpi zagrejte sirće, šećer, so i biber. Borovnice operite i osušite, pa ih stavite u sterilizovane tegle. Prelijte ih zagrejanom sirćetnom tečnošću, poklopite ih i ohladite.

Ovako pripremljene borovnice čuvajte u frižideru barem tri dana pre prve upotrebe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer