Nakon 10 minuta:
- Popravlja naše raspoloženje i jača nas. Triptofan koji se sadrži u čokoladi pomaže u proizvodnji serotonina.
- Poboljšava dotok krvi do mozga i širi krvne sudove.
- Smanjuje krvni pritisak.
- Štiti naše zube. Kakao puter prekriva zube zaštitnim slojem, nakon što pojedemo malo čokolade, koji sprečava razvijanje i širenje bakterija.
Pogledajte i Brzi čokoladni kolač bez brašna
Nakon 30 minuta:
- Pomaže u lečenju kašlja. Teobromin koji se nalazi u čokoladi mnogo efektnije deluje nego kodein - analgetik.
- Štiti kožu od sunca zbog bogatog sadržaja antioksidanasa i flavonoida.
- Bogati naš organizam vitaminima: B1, B2, PP i E, i mikroelementima: Ca, Mg, K, Fe, Na i P.
Pogledajte i Čokolada - slatki izvor sreće
Nakon nekoliko dana upotrebe:
- Smanjuje rizik od dijabetesa. Flavonoidi povećavaju nivo nitrogen oksida u krvi, koji se smanjuje sa pojavom dijabetesa.
- Smanjuje anksioznost. Kako smanjuje nivo anksioznosti kod ljudi.
- Odlična je zamena za nezdrave slatkiše.
Pogledajte i Zbog čega je čokolada dobra za zdravlje žena
Redovnim konzumiranjem:
- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
- Podiže nivo inteligencije. Flavonoidi i magnezijum imaju pozitivan efekat na naše pamćenje, pa se zato čokolada preporučuje najviše starijima od 70 godina.
- Usporava proces starenja zbog antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale.
- Decu čini srećnijom. Naime, deca čije su majke tokom trudnoće jele crnu, gorku čokoladu, su manje plašljiva i smeju se češće i više.
Pogledajte Zbog čega je čokolada dobra za vaše zdravlje
Šta treba da zapamtite:
- Birajte čokoladu koja ima 70% kakaa i preko.
- Dnevno konzumirajte 2-3 reda čokolade, ne i više. Čokolada sadrži masti i šećer, pa njena prekomerna upotreba može dovesti do gojaznosti.
- Crnu čokoladu treba da izbegavaju oni koji imaju predispoziciju za dobijanje kamena u bubregu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ženski magazin
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus