Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava u organizmu nakon što pojedemo jedan red čokolade

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Saznajte kako čokolada utiče pozitivno na naš organizam...

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Nakon 10 minuta:

- Popravlja naše raspoloženje i jača nas. Triptofan koji se sadrži u čokoladi pomaže u proizvodnji serotonina.

- Poboljšava dotok krvi do mozga i širi krvne sudove.

- Smanjuje krvni pritisak.

- Štiti naše zube. Kakao puter prekriva zube zaštitnim slojem, nakon što pojedemo malo čokolade, koji sprečava razvijanje i širenje bakterija.

Pogledajte i Brzi čokoladni kolač bez brašna

Nakon 30 minuta:

- Pomaže u lečenju kašlja. Teobromin koji se nalazi u čokoladi mnogo efektnije deluje nego kodein - analgetik.

- Štiti kožu od sunca zbog bogatog sadržaja antioksidanasa i flavonoida.

- Bogati naš organizam vitaminima: B1, B2, PP i E, i mikroelementima: Ca, Mg, K, Fe, Na i P.

Pogledajte i Čokolada - slatki izvor sreće

Nakon nekoliko dana upotrebe:

- Smanjuje rizik od dijabetesa. Flavonoidi povećavaju nivo nitrogen oksida u krvi, koji se smanjuje sa pojavom dijabetesa.

- Smanjuje anksioznost. Kako smanjuje nivo anksioznosti kod ljudi.

- Odlična je zamena za nezdrave slatkiše.

Pogledajte i Zbog čega je čokolada dobra za zdravlje žena

Redovnim konzumiranjem:

- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

- Podiže nivo inteligencije. Flavonoidi i magnezijum imaju pozitivan efekat na naše pamćenje, pa se zato čokolada preporučuje najviše starijima od 70 godina.

- Usporava proces starenja zbog antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale.

- Decu čini srećnijom. Naime, deca čije su majke tokom trudnoće jele crnu, gorku čokoladu, su manje plašljiva i smeju se češće i više.

Pogledajte Zbog čega je čokolada dobra za vaše zdravlje

Šta treba da zapamtite:

- Birajte čokoladu koja ima 70% kakaa i preko.

- Dnevno konzumirajte 2-3 reda čokolade, ne i više. Čokolada sadrži masti i šećer, pa njena prekomerna upotreba može dovesti do gojaznosti.

- Crnu čokoladu treba da izbegavaju oni koji imaju predispoziciju za dobijanje kamena u bubregu.

attachment-coko
Izvor: Profimedia/Shutterstock

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti