Osim šampinjona, najčešće se u našoj kuhinji koriste vrganji. Oni su izvori vrednih hranjivih materija. Evo zašto bi trebalo da ih uvrstite na svoj jesenji jelovnik:
1. Fina zamena za meso
U 100 grama sirovih vrganja nalazi se tek osamdesetak kalorija, a sadrži oko 7 posto proteina zbog čega se ova namirnica preporučuje osobama koje ne jedu meso ili hranu životinjskog porekla.
Pogledajte i 6 recepata za pikantna jela sa šampinjonima
Vrganji imaju izvrstan ukus koji se dobro sljubljuje s različitim jelima, možete ih panirati i ispeći, pripremiti s jajima, dodati sosevima, od njih napraviti supe i namaze.
2. Umiruje i snaži organizam
Vrganji su bogati tiaminom. Reč je o vitaminu B1 koji je važan za normalno funkcionisanje živčanog sistema. Uz to sadrže riboflavine, niacin, pantotensku kiselinu i nešto vitamina C koji osnažuje ceo organizam.
Pogledajte i Kako da pečurke duže ostanu sveže
3. Sprečava umor
Gvožđe je ključno za prenos kiseonika u ćelije organizma. Upravo zato manjak ovoga minerala u telu izaziva umor i česte vrtoglavice. Da biste sprečili ovakvo stanje, jedite hranu bogatu gvožđem. Između ostalog to su i gljive poput vrganja koje zadovoljavaju pet posto dnevnih potreba za ovim važnim nutrijentom.
Pogledajte i Kako pravilno očistiti pečurke
Savet za čuvanje:
Vrganje je najbolje čuvati u kartonskoj kesi do dva dana u frižideru. Manje plodove možete smrznuti, staviti u plastičnu foliju i čuvati u zamrzivaču do godinu dana, a veće klobuke možete iseći na manje komade i sačuvati na sličan način.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem