Slavsko žito je jedno od najvažnijih jela na slavskom stolu, a njegova priprema oduvek je bila više od običnog recepta - to je čin poštovanja tradicije i sećanja na pretke. Miris skuvane pšenice, oraha i začina vraća nas u detinjstvo, dok starinski način pripreme obezbeđuje punoću ukusa koju moderne verzije ne mogu da zamene.

Ovo je raskošan, bogat recept, prepun dodataka poput oraha, badema, suvog grožđa i finih začina koji daju posebnu dubinu i svečani karakter svakom zalogaju. Zato vam donosimo provereni način pripreme domaćeg koljiva - onako kako su ga spremale naše bake: strpljivo, pažljivo i s dubokim poštovanjem.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: Slavska poslastica

Porcije/Količina: dovoljno za 10–12 osoba

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme kuvanja/sušenja: kuvanje 2,5–3 sata + sušenje 12 sati + natapanje 12 sati

Ukupno vreme pripreme: oko 27–28 sati

Težina: zahtevno

Sastojci:

  • 1 kg očišćene pšenice
  • 1 kg seckanih oraha
  • 500 g mlevenih badema
  • 500 g suvog grožđa
  • 1 kg šećera u prahu
  • 2 kesice vanile
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica cimeta
  • pola kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli i bibera

Priprema:

1. korak: Priprema pšenice

Pšenicu dobro proberite i ukloniti sve eventualne nečistoće. Nalijte hladnom vodom tako da nivo bude 4 prsta iznad pšenice. Ostavite da stoji 12 sati.

2. korak: Kuvanje

Prospite vodu u kojoj je bila natoplea, dodajte novu i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri. Kuvajte oko 3 sata, dok se zrna gotovo ne raspadaju. Ocedite i isperite hladnom vodom.

Kuvanje pšenice u metalnoj šerpi
Crkveni recept za slavsko žito Foto: Shutterstock

3. korak: Sušenje

Pšenicu raširite na čist stoljnjak u tankom sloju. Prekrijte drugim stolnjakom i ostavite da se suši 12 sati.

4. korak: Mlevenje pšenice

Osušenu pšenicu sameljite najpre na krupno, a zatim i na sitno na mašini za meso.

5. korak: Mešanje sastojaka

U veliku vanglu stavite mlevenu pšenicu i dodajte seckane orahe. Dobro umesite rukama. Zatim dodajte mlevene bademe, šećer u prahu, suvo grožđe, karanfilić, cimet, muškatni oraščić, so i biber. Mešajte dok masa ne postane potpuno jednolična. Probajte i dodajte još začina ako želite jači miris.

6. korak: Ukrašavanje

Površinu poravnajte i pospite mešavinom oraha, badema i šećera. Po želji dodajte par polovina oraha, badema ili suvo grožđe za dekoraciju.

Ovde pročitajte kako da brže skuvate slavsko žito i uštedite vreme.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.