Slavsko žito je simbol tradicije, ali ponekad i najsigurnijim receptima fali ono nešto što ga čini nezaboravnim. Iskusne domaćice su oduvek znale za jedan poseban začin koji će aromu i ukus žita podići na potpuno novi nivo, a to je mleveni muskatni oraščić.
To je sitan začin, ali njegova aroma žitu daje mu poseban, prepoznatljiv miris koji će oduševiti sve goste za slavskom trpezom.
Sastojci za klasično slavsko žito:
- 500 g pšenice belije
- 400 g šećera
- 400 g mlevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića (tajni začin)
Priprema:
1. Potapanje pšenice: Pšenicu obavezno potopite veče pre kuvanja. Vodu u kojoj je stajala prospite i sipajte svežu hladnu vodu.
2. Kuvanje: Stavite na jaču vatru dok voda ne proključa, potom smanjite i kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca.
3. Hlađenje i mlevenje: Ocedite pšenicu i ostavite da se prohladi. Zatim je sameljite u mašini za mlevenje ili blenderu. Nemojte previše blendati – tekstura treba da bude zrnasta, a ne kašasta.
4. Dodavanje začina i šećera: U samlevenu pšenicu dodajte šećer, zatim mlevene orahe i vanilin šećer. Sve dobro promešajte.
5. Završnica: Na kraju dodajte mleveni muskatni oraščić i još jednom sjedinite sve sastojke.
Serviranje
Izaberite lepu činiju za slavlje i u nju stavite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Dekorišite sa nekoliko celih oraha ili pospite dodatnim mlevenim orasima za elegantan završni izgled.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
