Ukoliko želite da u svoju ishranu uvedete promene nikako ne preskačite slatke male izmene. Naime recepti za svaki kolač obično sadrže sastojke poput belog brašna, šećera i rafinisanog ulja, a koje lako mogu zameniti puno zdravije namirnice koje neće poremetiti uspešnost kolača.
1.Ulje zamenite sosom od jabuka
Kod pripreme testa za kolače, ulje i maslac smatraju se osnovnim sastojcima. Međutim, njih možete zameniti zdravijom alternativom bez gubljenja ukusa ili konzistencije. Koristite jabuke. Kuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunov sok i cimet i pustite da odstoje na vatri do pola sata.
Kad se jabuke skuvaju, smesu usitnite štapnim mikserom i odložite u hermetički zatvorenu posudu. Pripremljeni "umak od jabuka" zameniće maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti.
Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima
2. Umesto belog koristite brašno od celovitih žitarica
Belo brašno najbolje je potpuno zameniti tamnijim, od celovitih žitarica. Ukoliko ste sumnjičavi prema uspešnosti kolača sa zamenskim zdravijim brašnom u početku eksperimentišite. Belo brašno tako postepeno možete zameniti prvo trećinom, pa polovicom navedene mere u receptu.
Brašno od celovitih žitarica obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, imajte na umu da prilikom dodavanja npr raženog integralnog brašna treba povećati količinu tečnosti u kolaču.
Pogledajte i Nepogrešive zamene u receptima: Šta menja maslac, sodu bikarbonu, jaje, prašak za pecivo
3.Med i suvo voće umesto šećera
Prepun kalorija s nimalo hranjivih materija beli šećer je zlobnik zdravlja kog i u receptima možete lako eliminisati. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni ili pirinčani slad imajući na umu kako su ova prirodna sladila blažeg ukusa.
Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava. Spomenuto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima.
Pogledajte i Trik za savršenu tortu ili kolač: Kako da vam kore ne budu suve
4.Rogač umesto čokolade
Rogač najvernije oponaša izgled i ukus čokolade, dok njegova vlakna pektin i lignin regulišu probavu. Osim toga kakao je alergen pa i u ovom slučaju uskače rogač kao poželjna alternativa. Dok kakao ima gorak ukus rogač obiluje prirodnim voćnim šećerom zbog čega je u startu smanjuje i dodavanje šećera.
Razmera u kolačima je merica kakaa zamenjena s dve mere rogača i prepolovljena količina šećera, dok za one hrabrije se preporučuje potpuno izostavljanje šećera.
Pogledajte i 6 trikova za savršenu tortu
5.Bademovo umesto kravljeg punomasnog mleka
Bademovo mleko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a dobro poznate vrednosti badema poput Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E definitivno su bolja zamena od industrijski obrađenog kravljeg mleka. Kako bi bili što sigurniji u zdraviju učinak bademovog mleka sami ga možete napraviti kod kuće. U receptima ga koristite u jedankoj količini koja je naznačena za inače kravlje mleko.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem