Na vašoj trpezi ne moraju biti samo obična posna jela na koja smo navikli i koja su nam pomalo i dosadila - oduševite goste i ukućane inovativnim jelima

Vreme je velikog božićnog posta, a najčešće pitanje svih domaćica jeste šta spremati, a da bude ukusno, hranljivo i, po mogućstvu, inovativno. 

Tačno je da postoji veći izbor mrsnih jela u odnosu na posnu trpezu, ali vaša ne mora da bude takva!

Jela bez mesa, mleka i mlečnih proizvoda su pred vama.

Sigurni smo da ćete uživati!

Knedle od krompira

Sastojci:

500 g krompira

500 g brašna

prezle

so

Priprema:

1. 1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.

2. Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.

3. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.

Valjati ih u prezle i služiti tople.

Novogodišnja trpeza: Posni meni
Profimedia/Shutterstock attachment-kugliceodkrompira

Posna ruska salata

Sastojci:

1 kg krompira

1/2 kg šargarepe 

1/4 kg graška 

23 crvene paprike

34 kisela krastavčića

glavica belog luka

so, biber, mešavina začina

10 kašika sojinog brašna

200 gr senfa 

sok od 1 limuna

Priprema:

1. Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se mo¬e koristiti za neku čorbu.

2. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju.

3. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.

SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.

Novogodišnja trpeza: Posni meni
Profimedia/Shutterstock attachment-posna_ruska_salata_n_0

Posna sarma

Sastojci:

veća glavica kiselog ili slatkog kupusa

100 g seckanih oraha

1 krompir

manja glavica luka

glavica belog luka

kašičica ljute tucane paprike

1/2 kašičice bibera

kašičica morske soli

2 kašike hladno ceđenog ulja

2 dl paradajz soka

2 dl vode

100 g skuvanog integralnog pirinča

100 g sojinih mrvica (ljuspice)

2-3 lista lovora

3 šargarepe srednje veličine

1 veći koren paškanata

1 veći koren peršuna

veza peršuna

1 srednji celer

Priprema:

1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

Novogodišnja trpeza: Posni meni
Profimedia/Shutterstock attachment-sarma_0

Sočno posno medeno srce

Sastojci:

2 čaše šećera

2 čaše vode

2 čaše brašna

1 kesica sode bikarbone

pola kesice cimeta

Pola čaše ulja

6 kašika džema

orasi ili čokolada

Priprema:

1. Varjačom umutiti sve sastojke (šećer, vodu, brašno, cimet, sodu bikarbonu, ulje i džem). Najlakše vam je da sastojke merite čašom od jogurta. Merica je ista za sve.

2. Pre nego što dobijenu smesu stavite u pleh, prvo ga malo pouljite. Zagrejte rernu i ubacite pleh. Pecite oko pola sata na 220 stepeni. 

3. Pred kraj pečenja, izvadite pleh i kolač pospite orasima ili čokoladom, ili premažite džemom. 

4. Kolač vratite u rernu, koju ste prethodno isključili. Ostavite ga unutra jedno 5 minuta dok se smesa na sjedini sa prelivom, tj. dok se ne napravi pokorica. Ukoliko želite mrsno medeno srce, sastojci su isti - samo umesto vode, stavite dve čaše mleka. Postupak je isti.

Novogodišnja trpeza: Posni meni
Profimedia/Shutterstock attachment-socno_posno_medeno_srce

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/