Na vašoj trpezi ne moraju biti samo obična posna jela na koja smo navikli i koja su nam pomalo i dosadila - oduševite goste i ukućane inovativnim jelima
Vreme je velikog božićnog posta, a najčešće pitanje svih domaćica jeste šta spremati, a da bude ukusno, hranljivo i, po mogućstvu, inovativno.
Tačno je da postoji veći izbor mrsnih jela u odnosu na posnu trpezu, ali vaša ne mora da bude takva!
Jela bez mesa, mleka i mlečnih proizvoda su pred vama.
Sigurni smo da ćete uživati!
Knedle od krompira
Sastojci:
500 g krompira
500 g brašna
prezle
so
Priprema:
1. 1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
2. Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.
3. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.
Valjati ih u prezle i služiti tople.
Posna ruska salata
Sastojci:
1 kg krompira
1/2 kg šargarepe
1/4 kg graška
23 crvene paprike
34 kisela krastavčića
glavica belog luka
so, biber, mešavina začina
10 kašika sojinog brašna
200 gr senfa
sok od 1 limuna
Priprema:
1. Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se mo¬e koristiti za neku čorbu.
2. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju.
3. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.
SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.
Posna sarma
Sastojci:
veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica luka
glavica belog luka
kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 šargarepe srednje veličine
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer
Priprema:
1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.
2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.
Sočno posno medeno srce
Sastojci:
2 čaše šećera
2 čaše vode
2 čaše brašna
1 kesica sode bikarbone
pola kesice cimeta
Pola čaše ulja
6 kašika džema
orasi ili čokolada
Priprema:
1. Varjačom umutiti sve sastojke (šećer, vodu, brašno, cimet, sodu bikarbonu, ulje i džem). Najlakše vam je da sastojke merite čašom od jogurta. Merica je ista za sve.
2. Pre nego što dobijenu smesu stavite u pleh, prvo ga malo pouljite. Zagrejte rernu i ubacite pleh. Pecite oko pola sata na 220 stepeni.
3. Pred kraj pečenja, izvadite pleh i kolač pospite orasima ili čokoladom, ili premažite džemom.
4. Kolač vratite u rernu, koju ste prethodno isključili. Ostavite ga unutra jedno 5 minuta dok se smesa na sjedini sa prelivom, tj. dok se ne napravi pokorica. Ukoliko želite mrsno medeno srce, sastojci su isti - samo umesto vode, stavite dve čaše mleka. Postupak je isti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus