Nova godina i Božić su tradicionalno vreme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima.

A centralni deo okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije.

Znamo da svi najviše uživaju u desertu.

Izbor može da bude raznolik, od bogatih voćnih salata, preko sitnih kolača, slatkih pita, pa sve do veličanstvenih torti.

Pogledajte nekoliko recepata za torte i kolače koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika. 

Brza keks torta

Sastojci:

500g četvrtastog keksa

žumanceta

6 kašika šećera

4 kašike brašna

0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa

1 vanilin šećer

kašika maslaca

Priprema:

Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.

Novogodišnja trpeza: 6 recepata za najukusniji desert
Profimedia/Shutterstock attachment-brza_keks_torta_n

Čokoladna torta

Sastojci:

125 ml mleka

500 g čokolade za kuvanje

250 g omekšalog putera

250 g šećera

jaja

100 g gustina

250 g keksa

3 kašike kakaa u prahu

1 kesica praška za pecivo

600 ml slatke pavlake

6 kašika ruma

Priprema:

Rernu zagrejte na 175 °C. Mleko stavite na vatru da se polako zagreje. Naseckajte 100 g čokolade pa je rastopite umleku i ostavite da se smesa prohladi. Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina, umešajte jedno po jedno jaje. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smesu umešajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlekom.  Testo izlijte u namašćeni kalup (ø 26cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi. Zagrejte slatku pavlaku pa je sklonite sa vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade i mešajući je rastopite u pavlaci. Izlijte smesu u posudu za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na 3 kore pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smesu mešajte minut. Nafilujte kore i ukrasite tortu po želji. Mi predlažemo čokoladnu glazuru.

Novogodišnja trpeza: 6 recepata za najukusniji desert
Profimedia/Shutterstock attachment-cokoladna_torta_24512938

Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta

Sastojci:

5 kiselih pavlaka

2 velike kutije piškota

10 kašika šećera

2 kašike meda

1 kesica vanilin-šećera

malo ruma

500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)

šlag

Priprema:

Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Novogodišnja trpeza: 6 recepata za najukusniji desert
Profimedia/Shutterstock attachment-torta_piskote

Španski vetar

Sastojci:

Za kore: 

belanaca 

500 g šećera 

2 kašike sirćeta

100 g seckanih oraha

Za fil: 

žumanaca 

200 g šećera

5 kašika brašna 

½ l mleka 

250 g margarina 

100 g mlevenih oraha

100 g seckanih oraha

Za ukrašavanje: 

100 g listića badema

Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g seckanih oraha i promešati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuvati u mleku. Kad se fil skuva i ohladi, dodati jedan penasto umućen margarin i mlevene i seckane orahe.  Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nežno utapkati da se sjedine sa filom. Tortu posuti prah šećerom.

Novogodišnja trpeza: 6 recepata za najukusniji desert
Profimedia/Shutterstock attachment-spanski_vetar

Blato kolač - neodoljiva poslastica koja zavodi ukusom

Sastojci:

Biskvit:

jaja

9 kašika šećera

9 kašika brašna (ili 8 kašika brašna + 1 kakao)

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer 

Dodatak:

150 g čokolade za kuvanje

250 g margarina

200 g višanja iz kompota

1 dl ruma (ili manje – po želji)

3 velike kašike marmelade ili pekmeza od višanja ili kajsije

Glazura: 

100 g margarina

200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Ispeći biskvit, malo ohladiti i izlomiti u veliku posudu. U mikrotalasnoj rerni otopiti čokoladu i margarin, malo ohladiti i dodati – preliti preko izlomljenog biskvita. Dodati još višnje, rum i marmelade od višanja ili marelice. Sve sastojke dobro izmešati – izgnječiti rukama kako bi se dobila kompaktna smesa, nalik na blato. Na tacnu staviti komad folije – i na fojiji oblikovati rukama smesu – roladu i omotati je folijom. Ostaviti preko noći u frižideru. Drugi dan odmotati – skinuti foliju i preliti glazurom od čokolade. Ispadnu dve rolade otprilike 5cm široke i 25cm duge. Od ove smese možete praviti i kuglice.

Najsočniji euro-blok kolač

Sastojci:

jaja

2 šoljice šećera + 6 kašika šećera

100 g čokolade za kuvanje

pola šoljice ulja

7 kašika brašna

pola kesice praška za pecivo

125 g margarina

manji euro-blok

Priprema:

Umutiti 6 belanaca sa 2 šoljice šećera (one srednje za kafu). Kada se to dobro umuti, dodati pola te iste šoljice ulja i 50 grama rendane čokolade za kuvanje. U zasebnom tanjiru pomešati 7 kašika brašna i pola kesice praška za pecivo. Potom ih dodati gore pripremljenoj smesi. Pouljiti pleh (vrlo malo) i zagrejati rernu na 250 stepeni. Sipati smesu u pleh i ubaciti u rernu. Peći na 220 stepeni oko 15-ak minuta. Priprema fila: U šerpici kašikom umutiti 6 žumanaca i 6 kašika šećera. Kuvati na ringli dok se šećer ne rastopi. Mešati kašikom sve vreme da ne bi zagorelo. Skinuti sa ringle i dodati 50 grama čokolade i 125 grama margarina. Vratiti na ringlu i kuvati dok se čokolada i margarin ne rastope. Mešati sve vreme. Kada je fil gotov, izvaditi koru iz rerne, pa vruću koru preliti vrućim filom. Bitno je da i kora i fil budu vrući kako bi se smese lepo sjedinile. Držati kolač u toploj prostoriji. Kada se ohladi, izrendati manji euro-blok preko (može i veći, po ukusu). Bitno je da se kolač ohladi pre stavljanja euro-bloka da se on ne bi rastopio.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/