Srpkinje su poznate po svojoj gostoprimljivosti, savršenim kulinarskim umećima, kao i sposobnostima da „od ništa naprave nešto“. Skoro svaka domaćica u pola dana i noći, bez recepta ume da spremi ova jela:
Domaći hleb
Šta je tu teško? Stavite pola kilograma belog brašna, kašičicu soli, prstohvat šećera i malo kvasca. Dodate vodu i sve lagano umesite. Ostavite da dostoji sat – dva, pa onda radnu površinu pospete brašnom, istresete testo pa lagano mesite dok se ne stvori meka i topla loptica. Pečete na 200 stepeni, dvadesetak minuta.
Pogledajte i Ovo je 10 najpopularnijih domaćih jela
Sarma
Kuća nije dom dok u njoj ne zamiriše domaća sarma.
Dvadesetak listova kiselog kupusa pakujete u male sarmice punjene kombinacijom mesa, luka, šargarepe i pirinča. Sve se to stavi u duboku šerpu i kuva se sa slaninicom na laganoj vatri (što duže – to bolje).
Tajna srpske domaćice: U sarmu uvek ide kombinacija mlevenog mesa (junetina/svinjetina sa vrlo malo suvog mesa), a u lonac sa sarmicama uvek se kuvaju svinjska dimljena koža ili nekoliko parčića slaninice.
Pogledajte i Kako da napravite domaću sarmu (VIDEO)
Domaća kokošija supa
Gusta i žuta, puna svežeg povrća i dosta peršuna… Ova supa je lek, a to je i naučno dokazano. Brzo se sprema i izuzetno je hranljiva.
U prazan lonac stavite jednu glavicu crnog luka isečenu na četvrtine i pustite da luk pocrni sa svake strane. Zatim dodate vodu (gotovo do vrha lonca), piletinu, šargarepu, koren peršuna i kuvate pola sata. Zatim dodate testeninu i list peršuna i kuvate još desetak minuta… Začinite i servirate.
Tajna srpske domaćice: Crni luk ne čisti do kraja nego ostavi ljuske koje su pune vitamina i supu boje u crveno. Pred serviranje izvadi ljuske od luka da ukućani ne vide, jer neke stvari ipak moraju da ostanu tajna.
Pogledajte i 7 koraka do najukusnije domaće supe
Kačamak
Doručak koji se jede uglavnom nedeljom. Sprema se jednostavno. U ključalu vodu doda se so i kukuruzno brašno, umeša se u kašu a zatim se doda i malo maslaca pa se sve lagano ukuva. Služi se sa domaćim kajmakom i sirom.
Tajna srpske domaćice: Uz ovaj doručak će obavezno da posluži i nekoliko kriškica domaćeg suvog mesa lagano zagrejanog na tiganju (čisto da kuća zamiriše).
Pogledajte i Tradicionalna srpska gibanica
Lenja pita od jabuka
Nema žene koja ne zna da spremi lenju pitu od jabuka. Izuzetno mekan i vazdušast kolač koji „miriše na kilometar“. Savršena kombinacija brašna, šećera, jaja, mleka, jabuka i cimeta…
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: beograd.in
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom