Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovih 5 srpskih jela svaka domaćica mora da zna da spremi, i to BEZ RECEPTA!

Svaka prosečna domaćica ume da napravi makar jedno od ovih jela.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Srpkinje su poznate po svojoj gostoprimljivosti, savršenim kulinarskim umećima, kao i sposobnostima da „od ništa naprave nešto“. Skoro svaka domaćica u pola dana i noći, bez recepta ume da spremi ova jela:

Domaći hleb

Šta je tu teško? Stavite pola kilograma belog brašna, kašičicu soli, prstohvat šećera i malo kvasca. Dodate vodu i sve lagano umesite. Ostavite da dostoji sat – dva, pa onda radnu površinu pospete brašnom, istresete testo pa lagano mesite dok se ne stvori meka i topla loptica. Pečete na 200 stepeni, dvadesetak minuta.

Pogledajte i Ovo je 10 najpopularnijih domaćih jela

Sarma

Kuća nije dom dok u njoj ne zamiriše domaća sarma.

Dvadesetak listova kiselog kupusa pakujete u male sarmice punjene kombinacijom mesa, luka, šargarepe i pirinča. Sve se to stavi u duboku šerpu i kuva se sa slaninicom na laganoj vatri (što duže – to bolje).

Tajna srpske domaćice: U sarmu uvek ide kombinacija mlevenog mesa (junetina/svinjetina sa vrlo malo suvog mesa), a u lonac sa sarmicama uvek se kuvaju svinjska dimljena koža ili nekoliko parčića slaninice.

Pogledajte i Kako da napravite domaću sarmu (VIDEO)

Domaća kokošija supa

Gusta i žuta, puna svežeg povrća i dosta peršuna… Ova supa je lek, a to je i naučno dokazano. Brzo se sprema i izuzetno je hranljiva.

U prazan lonac stavite jednu glavicu crnog luka isečenu na četvrtine i pustite da luk pocrni sa svake strane. Zatim dodate vodu (gotovo do vrha lonca), piletinu, šargarepu, koren peršuna i kuvate pola sata. Zatim dodate testeninu i list peršuna i kuvate još desetak minuta… Začinite i servirate.

Tajna srpske domaćice: Crni luk ne čisti do kraja nego ostavi ljuske koje su pune vitamina i supu boje u crveno. Pred serviranje izvadi ljuske od luka da ukućani ne vide, jer neke stvari ipak moraju da ostanu tajna.

Pogledajte i 7 koraka do najukusnije domaće supe

Kačamak

Doručak koji se jede uglavnom nedeljom. Sprema se jednostavno. U ključalu vodu doda se so i kukuruzno brašno, umeša se u kašu a zatim se doda i malo maslaca pa se sve lagano ukuva. Služi se sa domaćim kajmakom i sirom.

Tajna srpske domaćice: Uz ovaj doručak će obavezno da posluži i nekoliko kriškica domaćeg suvog mesa lagano zagrejanog na tiganju (čisto da kuća zamiriše).

Pogledajte i Tradicionalna srpska gibanica

Lenja pita od jabuka

Nema žene koja ne zna da spremi lenju pitu od jabuka. Izuzetno mekan i vazdušast kolač koji „miriše na kilometar“. Savršena kombinacija brašna, šećera, jaja, mleka, jabuka i cimeta…

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: beograd.in

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti