Dok pojedini ljudi jabuku jedu zajedno sa semenkama, drugi smatraju da to nije zdravo. Mišljenja su oprečna kad je reč o jestivosti određenih delova namirnica.
Srž jabuke:
Činjenica je da se u semenom delu jabuke nalazi supstanca amigdalin, koja se u ljudskom telu razgrađuje u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu. Međutim, praktično je nemoguće da se pojede toliko jabuka da doza bude štetna i opasna po čoveka.
Peteljka paradajza:
Zeleni deo paradajza spravom se uklanja jer sadrži otrovni alkaloid, po imenu solanin. Pri tom i ovde kao i za srž jabuke važi jednostavno pravilo: Za toksičnu reakciju u organizmu trebalo bi da se pojedu velike količine zelenog dela paradajza.
Zagorele namirnice:
Izgoreli deo namirnice je otrovan i pouzdano je dokazano da izaziva rak. Zbog toga zagorela mesta na namirnicama treba sasvim ukloniti.
Stabljika brokolija:
Mnogi koriste samo zelene ružice dok ostatak ploda bacaju, a ne mora da bude tako. Stabljiku možete da oljuštite i isečete na kriške ili trake. I taj deo kuvajte s ostatkom. Ako kuvate ceo plod, zasecite stabljiku.
Kožica kobasica:
Kožica većine kobasica, bele na primer, po pravilu se ne jede. Isto važi i za krvavice i kobasice sa džigericom. Često se na pakovanju kobasice navodi od čega je kožica i da li sme da se jede.
Koštice lubenice:
To je stvar ukusa. Ne postoji opasnost u konzumiranju lubenice zajedno sa semenkama. U mnogim zemljama seme je čak i delikates kao i seme bundeve ili suncokreta, prži se i soli i koristi kao dodatak jelima.
Kora bundeve:
Po pravilu se ljušte sve vrste bundeve. Jedini izuzetak je hokaido bundeva. Njena kora se jede zajedno sa mesnatim delom ploda kad se skuva u vodi.
Kora smokve:
Pojedini ljudi jedu samo srce smokve kašičicom. Međutim, smokva može da se jede i sa korom, recimo kad se obloži pršutom kao predjelo. Kao i sve vrste voća, i u ovom slučaju treba dobro oprati voće.
Kora tvrdog sira:
Ako ste sigurni da nije tretiran hemijski, jedite i koru. A ako sumnjate, odsecite koru - može da bude od plastike ili sa bakterijama i supstancama za konzervisanje.
Da li se i TO jede?
Neki delovi namirnica jednostavno nisu toliko ukusni dok neki čak mogu da budu i otrovni.
Još iz kategorije
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem