Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sir od magarećeg mleka - najskuplji sir na svetu

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Lanac restorana Novak Đoković dobija ekskluzivno pravo na prodaju najskupljeg sira na svetu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Luksuzni sir od magarećeg mleka, proizvodi se u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici. Po ceni, ovaj sir premašio je do sada najskuplji sir - švedski sir od losovog mleka i košta 1000 evra po kilogramu. Sir će se prodavati u pakovanjima od 50 g, po ceni od 65 evra, a moći da se kupi samo u restoranima Đoković.

Sir se pravi isključivo od magarećeg mleka, a za jedan kilogram, potrebno je čak 25 litara mleka od magarca. Beli izdrobljeni sir podseća na španski Manchego sir, ali je bogatijeg i jačeg ukusa.

Magareće mleko veoma je slično ljudskom, jer u sebi ima svega jedan posto masti, tako da ga mogu piti i mala deca. Prepuno je lekovitih svojstava, a naročito pomaže kod lečenja astme i bronhitisa, kako kod odraslih tako i kod dece, istakli su proizvođači. Mleko se pije samo sveže, jer kuvanjem ono gubi svoju vitaminsku i hranljivu vrednost.

U rezervatu Zasavica, jedinom mestu na svetu gde se pravi magareći sir, takođe se proizvode i kupke, kakve je koristila egipatska kraljica Kleopatra, ali i sapuni od magarećeg mleka.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti