Analizirajući masne kiseline iz neglazirane keramike, sita, iskopanog u arheološkim nalazištima u Poljskoj, pokazano je da su se u ovim posudama prerađivali mlečni proizvodi. Osim toga i oblik glinenog sita potvrđuje da se ovaj pribor koristio za pravljenje sira.
„Do sada smo imali samo ikonografske dokaze da se pravio sir. Prerada mleka bila je naslikana na muralima. Međutim sad imamo i direktne dokaze“, rekla je Melani Salkue, student doktorskih studija na Univerzitetu u Bristolu i jedan od autora projekta.
Prerada mleka i proizvodnja sira bila je do velike važnosti za rana poljoprivredna društva. Kako je mleko lako kvarljiva roba, ono je moralo biti prerađeno u neku formu koja se će duže biti jestiva i lakša za transport. To je bilo od primarnog značaja za praistorijske poljoprivrednike.
„Ovo istraživanje je zaista izuzetan doprinos izučavanju drevnih načina ishrane i tehnologije za preradu hrane“, rekao je Ričard Everšed, vođa tima britanskih naučnika.
Sir se jeo i pre sedam hiljada godina
Sir je jedna od najstarijih namirnica, dokazali su naučnici sa Bristol Univerziteta iz Velike Britanije.
Još iz kategorije
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus