Većina ljudi pojede hranu koja im ispadne na pod, pravdajući postupak tvrdnjom da bakterije ne mogu da zaraze hranu za nekoliko trenutaka.
Mnogi smatraju da je to mit koji nema veze s istinom. Ipak, prema najnovijim istraživanjima, takozvano “pravilo pet sekundi” je tačno.
Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 ljudi pokazalo je da čak 79% nas jede hranu koja je pala na pod. I dok su se mnogi dugi niz godina nadali da je to bezbedno, nauka je potvrdila da su bili u pravu. Tačnije, gotovo uvek u pravu.
- Jedenje hrane koja je provela nekoliko trenutaka na podu nikada ne može da bude potpuno bez rizika. Očigledno, namirnica na kojoj ostane vidljiv sloj prljavštine ne treba da se jede. Ipak, ukoliko to nije slučaj, malo je verovatno da su štetne bakterije u roku od nekoliko sekundi kontaminirale hranu – rekao je profesor Anthony Hilton, koji je ekspert za mikroorganizme na Ashton univerzitetu, prenosi britanski Dailyrecord.
PROČITAJTE JOŠ: Koju hranu smete da pojedete ako vam je pala na pod, a koju ne
Istraživanje je pokazalo da tip poda, vrsta hrane i dužina vremena provedenog na podu mogu imati uticaj na broj mikroorganizama koji može da se prenese.
Možda iznenađujuće, tepisi su površina s najmanje rizika kada je u pitanju prenos bakterija od poda do hrane. Pločice i laminat nose veće rizike, pokazala je studija.
- Rezultati ove studije donće olakšanje onima koji su verovali “pravilu pet sekundi“ godinama, uprkos općem konsenzusu da je to mit – rekao je profesor Hilton.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Avaz
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus