Bez obzira na uzrok, želudcu nekad treba predah od 'opterećenja'. U tim slučajevima posegnite za ovim namirnicama koje će ga umiriti.
1. Menta
Čaj od mente će smanjiti grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želuca, ali vas i dosvesti u opasnost od dobijanja žgaravice (ako ste skloni žgaravici, želudac radije umirite nežnim čajem od kamilice). Izbegavajte žvake od mentola bez šećera jer veštački zaslađivači mogu izazvati nadutost, gasove i podrigivanje.
2. Jabukovo sirće
Jabukovo sirće umiriće želudac kad se izvor grčenja nalazi u manjku želudčane kiseline. Jabukovo sirće uz to sadrži i dosta hranjivih stvari poput vitamina B i C koje će dodatno unaprediti stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak ukus sirćeta, pomešajte ga s malo vode i meda.
3. Pirinač
Pirinač je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta škroba, i ojačava želudčanu ovojnicu. Pirinač je dobro uvek jesti, a posebno u trenucima kada patite od diareja uzrokovanih nekim tipom stomačnog virusa.
PROČITAJTE JOŠ: 8 odličnih razloga da jedete đumbir
4. Đumbir
Želite li da smanjite osećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – posegnite za đumbirom. Ova korenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju i neugodne posledice. Sve što morate napraviti je da prelijete vruću vodu preko kriški svežeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako popiti čaj.
5. Banane
Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od dijareje jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti stolicu. Uz to se lagano guli i jede i predstavlja bogat izvor kalijuma koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti.
6. Tost
Morate jesti čak i kada imate želudčanih tegoba. Osetljivom organu tada će najbolje prijati dobro tostirana kriška hleba, koja će sprečiti dalje grčenje i bolove.
7. Koromač
Koromač je povrće bogato antioksidantima koji blagonaklono deluju na zdravlje celog tela. Poznat je i po svojim karakteristikama koje sprečavaju nadutost i gasove, kao i unapređivanje izbacivanja toksina iz tela. Svakog dana pojedite pola čajne kašike njegovih koštica, ili malo naseckanog svežeg korijena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Pun kufer
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus