Bez obzira na uzrok, želudcu nekad treba predah od 'opterećenja'. U tim slučajevima posegnite za ovim namirnicama koje će ga umiriti.

1. Menta 

Čaj od mente će smanjiti grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želuca, ali vas i dosvesti u opasnost od dobijanja žgaravice (ako ste skloni žgaravici, želudac radije umirite nežnim čajem od kamilice). Izbegavajte žvake od mentola bez šećera jer veštački zaslađivači mogu izazvati nadutost, gasove i podrigivanje.

2. Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće umiriće želudac kad se izvor grčenja nalazi u manjku želudčane kiseline. Jabukovo sirće uz to sadrži i dosta hranjivih stvari poput vitamina B i C koje će dodatno unaprediti stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak ukus sirćeta, pomešajte ga s malo vode i meda.

3. Pirinač

Pirinač je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta škroba, i ojačava želudčanu ovojnicu. Pirinač je dobro uvek jesti, a posebno u trenucima kada patite od diareja uzrokovanih nekim tipom stomačnog virusa.

PROČITAJTE JOŠ: 8 odličnih razloga da jedete đumbir

4. Đumbir 

Želite li da smanjite osećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – posegnite za đumbirom. Ova korenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju i neugodne posledice. Sve što morate napraviti je da prelijete vruću vodu preko kriški svežeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako popiti čaj. 

5. Banane

Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od dijareje jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti stolicu. Uz to se lagano guli i jede i predstavlja bogat izvor kalijuma koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti. 

6. Tost 

Morate jesti čak i kada imate želudčanih tegoba. Osetljivom organu tada će najbolje prijati dobro tostirana kriška hleba, koja će sprečiti dalje grčenje i bolove. 

7. Koromač 

Koromač je povrće bogato antioksidantima koji blagonaklono deluju na zdravlje celog tela. Poznat je i po svojim karakteristikama koje sprečavaju nadutost i gasove, kao i unapređivanje izbacivanja toksina iz tela. Svakog dana pojedite pola čajne kašike njegovih koštica, ili malo naseckanog svežeg korijena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Pun kufer