Ljudi doživljavaju gorušicu na različite načine. Gorušica obično počinje kao bol koji stvara osećaj da vas nešto peče, počinje iza grudne kosti i širi se gore prema vratu. Često se javlja osećaj kao da se hrana vraća u usta, što je praćeno kiselim ili gorkim ukusom. Gorušica se ponekad naziva viškom kiseline i obično se događa posle obroka.
Koji su simptomi gorušice?
• Bol koji kao da peče u predelu iza grudne kosti.
• Bol koji peče ili povraćanje, a pogoršavaju se prilikom ležanja ili savijanja.
Pročitajte kako da pobedite gorušicu.
Sugestije za sprečavanje i ublažavanje gorušice
– Izbegavajte hranu, pića i lekove koji ometaju delovanje donjeg sfinktera jednjaka i nadražuju sluzokožu jednjaka, kao što su: pržena ili masna hrana, čokolada, pepermint, alkohol, kafa, gazirana pića, citrusno voće ili sokovi, sok od paradajza, kečap i senf, sirće, aspirin i ostali lekovi protiv bolova, osim acetaminofena.
– Smanjite porcije hrane pri obrocima.
– Obroke treba uzimati dva do tri sata pre spavanja da bi se smanjila mogućnost refluksa.
– Podignite svoje uzglavlje za deset do petnaest centimetara.
– Oslabite, ukoliko ste preterano gojazni.
– Uzmite lekove koje možete dobiti i bez recepta za ublažavanje gorušice. Neka vam ih preporuči farmaceut.
– Prestanite da pušite ili smanjite pušenje, pošto cigarete smanjuju sposobnost donjeg sfinktera jednjaka da valjano funkcioniše.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravljein.com
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.