Ljudi doživljavaju gorušicu na različite načine. Gorušica obično počinje kao bol koji stvara osećaj da vas nešto peče, počinje iza grudne kosti i širi se gore prema vratu. Često se javlja osećaj kao da se hrana vraća u usta, što je praćeno kiselim ili gorkim ukusom. Gorušica se ponekad naziva viškom kiseline i obično se događa posle obroka.

Koji su simptomi gorušice?

• Bol koji kao da peče u predelu iza grudne kosti.

• Bol koji peče ili povraćanje, a pogoršavaju se prilikom ležanja ili savijanja.

Pročitajte kako da pobedite gorušicu.

Sugestije za sprečavanje i ublažavanje gorušice

– Izbegavajte hranu, pića i lekove koji ometaju delovanje donjeg sfinktera jednjaka i nadražuju sluzokožu jednjaka, kao što su: pržena ili masna hrana, čokolada, pepermint, alkohol, kafa, gazirana pića, citrusno voće ili sokovi, sok od paradajza, kečap i senf, sirće, aspirin i ostali lekovi protiv bolova, osim acetaminofena.

– Smanjite porcije hrane pri obrocima.

– Obroke treba uzimati dva do tri sata pre spavanja da bi se smanjila mogućnost refluksa.

– Podignite svoje uzglavlje za deset do petnaest centimetara.

– Oslabite, ukoliko ste preterano gojazni.

– Uzmite lekove koje možete dobiti i bez recepta za ublažavanje gorušice. Neka vam ih preporuči farmaceut.

– Prestanite da pušite ili smanjite pušenje, pošto cigarete smanjuju sposobnost donjeg sfinktera jednjaka da valjano funkcioniše.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zdravljein.com