Namirnice od vitalnog značaja koje moramo unositi u organizam:

- Žitarice i proizvodi od žita

- Povrće

- Voće

- Meso, riba, jaja 

- Mleko i mlečni proizvodi

- Masti i ulja i šećer i šećerni koncentrati

Pogledajte koje su to namirnice koje ne izazivaju zavuisnost.

Većina stručnjaka  nutricionista stoji na stanovištu da samo mešovita ishrana (svih 6 grupa namirnica) obezbeđuje punu biološku vrednost ishrane. Pri tome je poželjan sledeći međuodnos i struktura dnevnog obroka: žitarice i proizvodi od žita treba da obezbede oko 40% dnevnih energetskih potreba, povrće 20%, voće  15%, meso, riba i jaja i homolozi mesa 7-10%, mleko i mlečni proizvodi 7-10%, masti i ulja i šećer i šećerni koncentrati oko 5%. U poslednjoj dekadi i zvanično se kao medicinska doktrina favorizuje upotreba namirnica i hrane veganskog porekla (žitarice, povrće i voće) koje treba da učestvuju sa 75-80% u dnevnom obroku. U hrani biljnog porekla identifikovane su raznovrsne biološki aktivne supstance sa zaštitnom ulogom prema vodećim hroničnim bolestima. Ovi sastojci se označavaju kao nenutrijenti. Tu spadaju dijetna vlakna, bioflovonoidi,  fenoli, lignini, fitosteroli i brojni drugi sastojci biljne strukture.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stetoskop.info