Namirnice od vitalnog značaja koje moramo unositi u organizam:
- Žitarice i proizvodi od žita
- Povrće
- Voće
- Meso, riba, jaja
- Mleko i mlečni proizvodi
- Masti i ulja i šećer i šećerni koncentrati
Pogledajte koje su to namirnice koje ne izazivaju zavuisnost.
Većina stručnjaka nutricionista stoji na stanovištu da samo mešovita ishrana (svih 6 grupa namirnica) obezbeđuje punu biološku vrednost ishrane. Pri tome je poželjan sledeći međuodnos i struktura dnevnog obroka: žitarice i proizvodi od žita treba da obezbede oko 40% dnevnih energetskih potreba, povrće 20%, voće 15%, meso, riba i jaja i homolozi mesa 7-10%, mleko i mlečni proizvodi 7-10%, masti i ulja i šećer i šećerni koncentrati oko 5%. U poslednjoj dekadi i zvanično se kao medicinska doktrina favorizuje upotreba namirnica i hrane veganskog porekla (žitarice, povrće i voće) koje treba da učestvuju sa 75-80% u dnevnom obroku. U hrani biljnog porekla identifikovane su raznovrsne biološki aktivne supstance sa zaštitnom ulogom prema vodećim hroničnim bolestima. Ovi sastojci se označavaju kao nenutrijenti. Tu spadaju dijetna vlakna, bioflovonoidi, fenoli, lignini, fitosteroli i brojni drugi sastojci biljne strukture.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: stetoskop.info
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus