Postoji legenda vezana za tiramisu, a to je da je nastao kad je jedna žena iz Italije čekala svoju ljubav, moreplovca da se vrati i želela je da ga iznenadi sa ukusnim desertom. Ali, on se nikad nije vratio sa putovanja i nije uspeo da proba kolač.
Napravljen od kafe, maskarpone sira, jaja, šećera, kakaoa, ponekad likera i piškota, tiramisu je vremenom postao jedan od omiljenih kolača ne samo u Italiji već i u celom svetu. Poreklo ovog klasika među desertima i dalje je nepoznato, a dve italijanske regije se spore oko toga gde je nastao.
Čini se da je tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, ali gde i kada tačno nije jasno. Neki danas računaju poreklo tiramisua kao svoj izum 1960. na području Veneto, Italija, u restoranu "Le Beccherie" u Trevizu. Кonkretno, za jelo se tvrdi da ga je prvo kreirao poslastičar Roberto Linguanoto, vlasnik pomenutog restorana. Drugi tvrde da je stvoren krajem 17. veka u Sijeni u čast velikog vojvode Кozima III.
Ovo je modifikovan recept za tiramisu koji je napravljen tako da zameni sladoled. Uživaćete u ukusu.
Sastojci:
- 30 ml jake kafe
- 50 ml vode
- 50 ml slatke pavlake
- 100 g piškota
- 200 g maskarpone sira
- 160 g kondenzovanog mleka
- 250 g krem sira
- malo kakao praha
Priprema:
Naprvite kafu tako što ćete je pomešati sa vrelom vodom, zatim sipajte u tanjir i dodajte slatku pavlaku. Promešajte, pa umačite piškote i ređajte u kalup. Dobro umutite maskaropne, kondezovano mleko i krem sir. Sipajte preko piškota, pa stavite u zamrzivač da se dobro stegne. Pospite sa kakao prahom gotov kolač.
Izvor: stvarukusa.rs