Jedana od najpopularnijih poslastica današnjice zasigurno je čuveni kolač od sira poznatiji kao čizkejk. Ovaj kremasti slatkiš, s vremenom je doživljavao razne transformacije, pa tako postoje različite varijacije i ukusi.
Klasični čizkejk gotovo su sve iskusne domaćice bar jednom pravile, a da li ste probali varijantu sa borovnicama. Savršeno je osvežavajuć i izuzetno lako se pravi, a izgleda kao iz najbolje poslastičarnice.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 80 g putera
Za fil:
- 300 g borovnica
- 25 g kristal šećera
- 450 g krem sira
- 160 ml slatke pavlake
- 125 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 10 g želatina
- 50 ml vode
Priprema:
Otopljeni puter pomešajte sa mlevenim keksom da dobijete kompaktnu smesu, a potom je prebacite u okrugli kalup i formirajte koru. Stavite je u frižider da se stegne dok ne pripremite fil. U šerpi zagrevajte borovnice sa limunovim sokom i šećerom, uz povremeno mešanje da se šećer rastopi. Kada borovnice puste sok, a smesa krene da vri štapnim mikserom ih umutite da dobijete kašu. U velikoj činiji umutite krem sir sa šećerom u prahu, i dodajte želatin rastvorem prema uputstvu. Sipajte slatku pavlaku i ekstrakt vanile, pa sve mutite dok ne dobijete gust šlag. Na kraju dodajte smesu od borovnica i još jednom sve dobro izmiksajte da se sjedini. Sipajte smesu u kalup preko kore. Ostavite u frižideru nekoliko sati, a najbolje preko noći. Po želji možete ukrasiti sa malo svežih borovnica.
Izvor: Stvar ukusa