Ova torta će se dopasti mnogim domaćicama jer nema previše mućenja i nema previše utrošenog vremena, a to je ponekad ključna stvar da bismo neki desert u zaista i napravili.
Lagani vazdušasti biskvit i kiselkasti mus od borovnice i bele čokolade, zadovoljice ukuse i najvećih probirljivaca, a premaz sa ukusom pomorandže daće dodatnu aromu ovoj poslastici za koju se ne zna da li je lepšeg ukusa ili izgleda.
Sastojci:
Za koru:
- 2 jajeta
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 130 g brašna
- 3 kašike džema od pomorandže
Za mus:
- 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
- 150 g borovnica
- 350 ml slatke pavlake
- 150 g bele čokolade
- 50 g prah šećera
Za preliv:
- 150 g borovnica
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika gustina
- 2 kašike vode
Priprema:
Evo kako da spremite koru:
Mikserom umutite jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutite desetak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodajte ulje i mleko, kratko umutite. Brašno postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok se ne sjedini. Smesu rasporedite u kalupu prečnika 20 centimetara obloženim pek papirom i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Kada bude pečena ostavite je da se u potpunosti ohladi.
Ovako se pravi mus:
Pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U blenderu ispasirajte borovnice. Polovinu slatke pavlake pomešajte i ugrejte sa belom čokoladom. Sklonite sa ringle čim se istopi i sjedini. U smesu dodajte nabubreli želatin, kada se i on istopi, dodajte ispasirane borovnice. Drugu polovinu slatke pavlake umutite mikserom i polako sjedinite sa filom koji će biti malo ređi.
Tortu slažite ovim redosledom:
Koricu premažite džemom. Oko korice stavite kalup, raspredite mus preko i odložite u frižider na četiri sata.
Preliv pripremite na sledeći način:
Pomešajte gustin sa vodom. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirajte i dodajte rastvoreni gustin. Vratite na ringlu i kuvajte još minut dok se ne zgusne. Ostavite par minuta da se prohladi, rasporedite preko fila i odložite u frižider na još sat vremena, nakon toga je spremna za jelo.
Izvor: Slatka domaćica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem