Ova torta će se dopasti mnogim domaćicama jer nema previše mućenja i nema previše utrošenog vremena, a to je ponekad ključna stvar da bismo neki desert u zaista i napravili.

Lagani vazdušasti biskvit i kiselkasti mus od borovnice i bele čokolade, zadovoljice ukuse i najvećih probirljivaca, a premaz sa ukusom pomorandže daće dodatnu aromu ovoj poslastici za koju se ne zna da li je lepšeg ukusa ili izgleda. 

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 130 g brašna
  • 3 kašike džema od pomorandže

Za mus:

  • 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
  • 150 g borovnica
  • 350 ml slatke pavlake
  • 150 g bele čokolade
  • 50 g prah šećera

Za preliv:

  • 150 g borovnica 
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašike vode

Priprema:

Evo kako da spremite koru:

Mikserom umutite jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutite desetak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodajte ulje i mleko, kratko umutite. Brašno postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok se ne sjedini. Smesu rasporedite u kalupu prečnika 20 centimetara obloženim pek papirom i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Kada bude pečena ostavite je da se u potpunosti ohladi.

Ovako se pravi mus:

Pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U blenderu ispasirajte borovnice. Polovinu slatke pavlake pomešajte i ugrejte sa belom čokoladom. Sklonite sa ringle čim se istopi i sjedini. U smesu dodajte nabubreli želatin, kada se i on istopi, dodajte ispasirane borovnice. Drugu polovinu slatke pavlake umutite mikserom i polako sjedinite sa filom koji će biti malo ređi.

Tortu slažite ovim redosledom:

Koricu premažite džemom. Oko korice stavite kalup, raspredite mus preko i odložite u frižider na četiri sata.

Preliv pripremite na sledeći način:

Pomešajte gustin sa vodom. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirajte i dodajte rastvoreni gustin. Vratite na ringlu i kuvajte još minut dok se ne zgusne. Ostavite par minuta da se prohladi, rasporedite preko fila i odložite u frižider na još sat vremena, nakon toga je spremna za jelo.

Izvor: Slatka domaćica