Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUS TORTA S BOROVNICAMA: Ne zna se da li je lepša ili ukusnija, a neobična glazura daje joj posebnu aromu

Autor Marija Brčić

Mus torta sa borovnicama izgleda kao iz najbolje poslastičarnice i sigurno će vam svi tražiti recept.

 Mus torta sa borovnicama Izvor: Printscreen/Instagram/Slatka domaćica

Ova torta će se dopasti mnogim domaćicama jer nema previše mućenja i nema previše utrošenog vremena, a to je ponekad ključna stvar da bismo neki desert u zaista i napravili.

Lagani vazdušasti biskvit i kiselkasti mus od borovnice i bele čokolade, zadovoljice ukuse i najvećih probirljivaca, a premaz sa ukusom pomorandže daće dodatnu aromu ovoj poslastici za koju se ne zna da li je lepšeg ukusa ili izgleda. 

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 130 g brašna
  • 3 kašike džema od pomorandže

Za mus:

  • 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
  • 150 g borovnica
  • 350 ml slatke pavlake
  • 150 g bele čokolade
  • 50 g prah šećera

Za preliv:

  • 150 g borovnica 
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašike vode

Možda će vas zanimati

Priprema:

Evo kako da spremite koru:

Mikserom umutite jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutite desetak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodajte ulje i mleko, kratko umutite. Brašno postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok se ne sjedini. Smesu rasporedite u kalupu prečnika 20 centimetara obloženim pek papirom i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Kada bude pečena ostavite je da se u potpunosti ohladi.

Ovako se pravi mus:

Pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U blenderu ispasirajte borovnice. Polovinu slatke pavlake pomešajte i ugrejte sa belom čokoladom. Sklonite sa ringle čim se istopi i sjedini. U smesu dodajte nabubreli želatin, kada se i on istopi, dodajte ispasirane borovnice. Drugu polovinu slatke pavlake umutite mikserom i polako sjedinite sa filom koji će biti malo ređi.

Tortu slažite ovim redosledom:

Koricu premažite džemom. Oko korice stavite kalup, raspredite mus preko i odložite u frižider na četiri sata.

Preliv pripremite na sledeći način:

Pomešajte gustin sa vodom. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirajte i dodajte rastvoreni gustin. Vratite na ringlu i kuvajte još minut dok se ne zgusne. Ostavite par minuta da se prohladi, rasporedite preko fila i odložite u frižider na još sat vremena, nakon toga je spremna za jelo.

Izvor: Slatka domaćica

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivka

Kora je ispala jako loša,ne piše da ide prašak za pecivo što je čudno, nije se ni digao biskvit, bacila sam ga u smeće, toliko o "torti"

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti