Jafa torta bez pečenja se veoma brzo i lako pravi, a spoj jafa keksa i kreme od vanile čini je tako ukusnom. Odlična za sve prilike, ova poslastica sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Pored toga što je osvaja na prvi zalogaj, kada je isečete lepo izgleda, te vam mnogi neće verovati da nije iz poslastičarnice.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 70 g šećera u prahu
- 70 g istopljenog putera
- 150 ml soka od pomorandže
Za fil:
- 800 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 150 g šećera
- 150 g putera
- 1 kutija jafa keksa
- 2 banane
Za preliv:
- 130 ml slatke pavlake
- 100 g crne čokolade
Priprema:
Prvo napravite fil, jer treba u potpunosti da se ohladi. Od mleka odvadite 150 ml, pa razmutite puding. Preostalo mleko stavite da se kuva zajedno sa šećerom. Kada provri dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. Mešajte sve vreme i vodite računa da vam ne zagori. Šerpu prekrijte streč folijom i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga mikserom u fil umutite omekšali puter da se sve lepo sjedini. Za koricu pomešajte sve sastojke i u okruglom kalupu prečnika 20 cm formirajte koru. Preko nje poređajte banane isečene na kolutove, potom sipajte polovinu fila, zatim posložite jafa keks, pa prelijte ostatkom fila. Tortu stavite u frižider najmanje 4 sata da se stegne. Najbolje bi bilo ukoliko možete da je ostavite preko noći. Za preliv zagrejte slatku pavlaku da bude vrela, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ravnomerno prelijte preko ohlađene torte, sačekajte da se stegne pa secite i služite.
Izvor: Slatka domaćica
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus