Sočno, voćno, kremasto i brzo, takve se torte traže leti, zar ne? Pritom, toliko je raskošnog i ukusa i izgleda, da je možete pripremiti za bilo koju svečanu priliku.

Lako se pravi i ne treba vam posebno kulinarsko umeće, a sigurno će vam svi tražiti recept. Idealna brza torta za iskoristiti i uživati u divnom sezonskom voću.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 50 g brašna
  • 50 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenog maka
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo

Za preliv:

  • 200 ml mleka
  • 60 g šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 50 g putera

Za krem: 

  • 1 kesica krem puding sa ukusom vanile
  • 250 ml mleka
  • 1 kašika prah šećera
  • sveže voće

Priprema:

Kako da napravite testo?

Mikserom dobro umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Smesa treba da postane svetlo žuta i penasta. Zatim dodajte mleko i ulje, pa kratko umutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, mak i mleveni keks. Postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok ne dobijete glatku masu. Testo sipajte u kalup prečnika 20 centimetara koji je prethodno obložen pek papirom i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Uradite proveru čačkalicom pre nego što izvadite iz rerne. 

Ovako se pravi preliv: 

U šerpicu stavite sve sastojke i kuvajte na srednjoj temperaturi, ali samo dok se puter ne istopi, preliv ne treba da vri. Ispečeni kolač odmah nakon pečenja dobro izbockajte viljuškom ili štapićem. Preliv rasporedite po kolaču i ostavite ga da upije i da se ohladi u potpunosti. Na kraju mikserom umutite krem puding sa mlekom i šećerom po uputstvu na poleđini pakovanja. Gotov krem rasporedite preko kolača i ukrasite svežim voćem. Odmah je spremno za jelo, ali je poželjno da se malo rashladi u frižideru.

Izvor: Slatka domaćica