Sočno, voćno, kremasto i brzo, takve se torte traže leti, zar ne? Pritom, toliko je raskošnog i ukusa i izgleda, da je možete pripremiti za bilo koju svečanu priliku.
Lako se pravi i ne treba vam posebno kulinarsko umeće, a sigurno će vam svi tražiti recept. Idealna brza torta za iskoristiti i uživati u divnom sezonskom voću.
Sastojci:
Za testo:
- 2 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g šećera
- 100 ml mleka
- 50 ml ulja
- 50 g brašna
- 50 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenog maka
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
Za preliv:
- 200 ml mleka
- 60 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 50 g putera
Za krem:
- 1 kesica krem puding sa ukusom vanile
- 250 ml mleka
- 1 kašika prah šećera
- sveže voće
Priprema:
Kako da napravite testo?
Mikserom dobro umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Smesa treba da postane svetlo žuta i penasta. Zatim dodajte mleko i ulje, pa kratko umutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, mak i mleveni keks. Postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok ne dobijete glatku masu. Testo sipajte u kalup prečnika 20 centimetara koji je prethodno obložen pek papirom i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Uradite proveru čačkalicom pre nego što izvadite iz rerne.
Ovako se pravi preliv:
U šerpicu stavite sve sastojke i kuvajte na srednjoj temperaturi, ali samo dok se puter ne istopi, preliv ne treba da vri. Ispečeni kolač odmah nakon pečenja dobro izbockajte viljuškom ili štapićem. Preliv rasporedite po kolaču i ostavite ga da upije i da se ohladi u potpunosti. Na kraju mikserom umutite krem puding sa mlekom i šećerom po uputstvu na poleđini pakovanja. Gotov krem rasporedite preko kolača i ukrasite svežim voćem. Odmah je spremno za jelo, ali je poželjno da se malo rashladi u frižideru.
Izvor: Slatka domaćica
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom