Nastala u čast ruske balerine Ane Pavlove, ova hrskava torta obogaćena je svežim voćem, a pravi je užitak za sva čula. Mnogi je smatraju najlepšom tortom na svetu.
Pavlova torta je tako bogata ukusom, a priprema se prema vrlo jednostavnom receptu. Ukoliko možda niste ljubitelj jagoda, možete da koristite bilo koje drugo voće po ukusu.
Ovaj recept je specifičan po tome što se u njega dodaje fil od plazme, što tortu čini još lepšom.
Sastojci:
Za koru:
- 4 belanca
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
- 1 puna kašičica gustina
Za fil:
- 4 žumanca
- 60 g šećera
- 500 ml mleka
- 40 g gustina
- 150ml slatke pavlake
- 100 g mlevene plazme
- 1 kašičica arome vanile
I još:
- 250 g jagoda
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni, idealan je režim gde se pali gornji i donji grejač. Mikserom umutite belanca i so, čim smesa postane penasta, postepeno dodajte šećer i mutite nekih desetak minuta ili dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smesu od belanaca. Nakon što je smesa čvrsta, dodajte sirće i mutite još tridesetak sekundi. Kao poslednji korak dodajte gustin kroz sito, njega možete ručno umešati ili na najmanjoj brzini. Nakon toga smesu oblikujete na plehu koji ste obložili pek papirom. Smesa otprilike treba da bude prečnika 20 centimetara (slobodno neka ide u visinu).
Pleh ubacite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite sat i 40 minuta. Rernu ne otvarajte ni u jednom momentu, kada je gotova samo ugasite rernu i ostavite puslicu u njoj da se ohladi u potpunosti. Za fil 100 ml mleka pomešajte sa žumancima, šećerom i gustinom. Ostatak mleka stavite na ringlu da prokuva. Čim mleko prokuva, dodajte smesu sa žumancima i kuvajte još par minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Fil prekrijte streč folijom i ostavite da se ohladi u potpunosti. Kada se ohladi, umutite ga miskerom, dodajte slatku pavlaku i aromu vanile. Mutite sve zajedno, na kraju dodajte i plazmu i odložite fil u frižider dok puslica ne bude spremna. Nakon toga puslicu odozgo premažite filom i poređajte naseckane jagode.
Izvor: Slatka domaćica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem