Domaći hleb je uvek bolji nego kupovni, ali leti nas mrzi da mesimo testo. Zato isprobajte recept za hleb sa tivkicama, koji se lako i brzo sprema i nema mešenja testa. Toliko je mekan i divan, a omiljeno povrće mu daje posebnu aromu. Idealan je kada želite nešto baš ukusno, a istovremeno brzo. 

Sastojci:

  • 1 tikvica (300 g)
  • oko 400 g brašna
  • 50 g suncokreta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 10 g suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Pomešajte suvi kvasac sa toplom vodom i dodajte kašičicu brašna i kašičicu šećera. Ostavite da stoji 10 minuta. Tikvicu izrendajte i posolite, pa ostavite da pusti vodu. Dodajte kvasac, ulje, suncokret i promešajte. Sipajte brašno, umesite rukama, pokrijte i ostavite da odstoji pola sata. Tepsiju dimenzija 20x20 cm nauljite i pospite brašnom, pa stavite testo i malo nauljite. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 35-40 minuta. 

Izvor: Šerpica