Neodoljiva kremasta torta sa jagodama savršen je spoj sočnog voća i fila sa ukusom bele čokolade. Biće potrebno malo strpljenja za njenu pripremu, ali trud će se višestruko isplatiti kada je budete probali. 

Svi će tražiti parče više, a vi ćete sigurno dobiti titulu najbolje domaćice zbog ovog recepta. 

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 3 kasike griza
  • 3 kasike brašna
  • 1 kasicica praška za pecivo
  • 10 g vanillin šećera
  • 6 kašika sećera

Za krem:

  • 6 žumanca
  • 600 ml mleka
  • 60 g brašna
  • 40 g griza
  • 10 g vanillin šećera
  • 100 g šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

I još:

  • 300 g jagoda
  • 300 g slatke pavlake za dekoraciju

Priprema:

Belanca mutite mikserom sa prstohvatom soli, a posle par minuta dodajte vanilin šećer i postepeno dodajte šećer. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte griz i brašno sa praškom za pecivo. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Okruglu tepsiju 25 cm obložite sa papirom za pečenje. Smesu sipajte u tepsiju i poravnajte. Rernu zagrejte na 200 C, pa pecite na 180 C, 20 minuta. Kada je kora pečena ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru prescite na pola, tako da dobije dve.

Za krem stavite 400 ml mleka sa vanilin šećerom da se kuva. U činiji umutite 6 žumanaca sa šećerom, brašnom, grizom i preostalim mlekom. Smesu sipajte u provrelo mleko.Kuvajte uz konstantno mešanje, dok se krem ne zgusne. Sklonite sa ringle i dodajte belu čokoladu, pa dobro promešajte da se čokolada istopi. Prekrijte streč folijom i ostavite da se krem ohladi. U ohlađenu kremu dodajte umućenu slatku pavlaku i mikserom mutite, dok se sastojci ne sjedine. Na dno okruglog kalupa stavite jednu koru, prelijte je sa 6-7 kašika mleka, pa preko poredjete pola iseckanih jagoda. Odozgo ravnomerno premažite polovinu žutog krema. Ponovite postupak sa ostatkom materijala. Stavite tortu najmanje 3 sata u frizider, pa je ukrasite sa umućenom slatkom pavlakom i jagodama.

Izvor: Cooking