ČIZKEJK KOCKE SA ČOKOLADNIM PRELIVOM: Letnji kolač koji osvežava, a priprema nikad jednostavnija (VIDEO)

Umesto klasičnog čizkejka napravite osvežavajuće kocke.

Printscreen/YT/ Sugar Spun Run

Čizkejk je omiljeni desert širom sveta, a pogtovo je pogodan leti, jer je lagan i osvežavajuć. Svi veruju da ova poslastica potiče iz Amerike, ali istorijske činjenice govore da se kolač od sira prvi put pojavio pre 4000 godina, još u antičkoj Grkčoj. U Grčkoj se torta od sira smatrala dobrim izvorom energije, a postoje dokazi da je posluživana i sportistima tokom prvih olimpijskih igara 776. godine pre Hrista. 

Prvobitni recept se jeste razlikovao od današnjeg, a pravio se od brašna, pšenice, meda i sira. Rimljani su ga kasnije izmenili i dodali mu jaja. Čak je i kuvar Henrija VIII dao svoj doprinos u oblikovanju recepta za čizkejk. On je sir isekao na komadiće koje je natapao u mleku oko 3 sata, a zatim je procedio sir i dodao jaja, maslac i šećer. Tek u 18. veku torta od sira počela je da liči na čizkejk koji se danas pravi u Sjedinjenim Državama.

Svaka zemlja ima svoj recept za čuveni kolač, a mi vam donosimo recept za čizkejk kocke koje kada jednom probate, nećete moći da prestanete da jedete. 

Sastojci:

Za koru: 

  • 170 g mlevenog keksa 
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 7 kašika neslanog putara

Za fil: 

  • 680 g krem sira 
  • 200 g šećera
  • 1/2 šolje pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 velika jajeta

Za glazuru:

  • 113 g čokolade 
  • 118 ml slatke pavlake 

Priprema:

Keks pomešajte sa šećerom, smeđim šećerom i istopljenim puterom. Dobro sjedinite, pa smesu utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom. Krem sir umutite sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku i vanilu i sjedinite mikserom. Postepno dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite. Sipajte preko kore i pecite na 165°C oko 35-45 minuta. Ostavite kolač da se potpuno ohladi na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider. Najbolje preko noći. Prelijte kolač čokoladom koju ste istopili sa slatkom pavlakom i poravnajte. 

Izvor: Stvar ukusa