Čizkejk je omiljeni desert širom sveta, a pogtovo je pogodan leti, jer je lagan i osvežavajuć. Svi veruju da ova poslastica potiče iz Amerike, ali istorijske činjenice govore da se kolač od sira prvi put pojavio pre 4000 godina, još u antičkoj Grkčoj. U Grčkoj se torta od sira smatrala dobrim izvorom energije, a postoje dokazi da je posluživana i sportistima tokom prvih olimpijskih igara 776. godine pre Hrista.
Prvobitni recept se jeste razlikovao od današnjeg, a pravio se od brašna, pšenice, meda i sira. Rimljani su ga kasnije izmenili i dodali mu jaja. Čak je i kuvar Henrija VIII dao svoj doprinos u oblikovanju recepta za čizkejk. On je sir isekao na komadiće koje je natapao u mleku oko 3 sata, a zatim je procedio sir i dodao jaja, maslac i šećer. Tek u 18. veku torta od sira počela je da liči na čizkejk koji se danas pravi u Sjedinjenim Državama.
Svaka zemlja ima svoj recept za čuveni kolač, a mi vam donosimo recept za čizkejk kocke koje kada jednom probate, nećete moći da prestanete da jedete.
Sastojci:
Za koru:
- 170 g mlevenog keksa
- 2 kašike šećera
- 1 kašika smeđeg šećera
- 7 kašika neslanog putara
Za fil:
- 680 g krem sira
- 200 g šećera
- 1/2 šolje pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 velika jajeta
Za glazuru:
- 113 g čokolade
- 118 ml slatke pavlake
Priprema:
Keks pomešajte sa šećerom, smeđim šećerom i istopljenim puterom. Dobro sjedinite, pa smesu utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom. Krem sir umutite sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku i vanilu i sjedinite mikserom. Postepno dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite. Sipajte preko kore i pecite na 165°C oko 35-45 minuta. Ostavite kolač da se potpuno ohladi na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider. Najbolje preko noći. Prelijte kolač čokoladom koju ste istopili sa slatkom pavlakom i poravnajte.
Izvor: Stvar ukusa