Mančmelouje čuvena poslastica, a umesto kupovne napravite je sami kod kuće od jednostavnih i sastojaka koji nisu skupi. Jedina namirnica za koju vam je potrebno više novca je kondenzovano mleko, a njega možete i da probate da izabacite ili zamenite nečim drugim, kao što je puding ili jogurt sa vanilom. Priprema je vrlo jednostavna, preko keksa sipajte beze fil koji se ne peče, a onda prelijte čokoladnom glazurom i torta je spremna za posluženje.
- Sastojci:
- 100 g keksa
- 50 ml mleka
- Za fil:
- 180 g putera
- 100 g kondenzovanog mleka
- 4 belanceta
- 10 ml limunovog soka
- 150 g vode
- 300 g šećera
- 10 g želatina
- 5 g vanilin šećera
- Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 75 ml slatke pavlake
Priprema:
Na tacnu stavite pek papir, pa preko stavite obruč za tortu, a ako nemate može da koristite kalup, samo ga isto obložite pek papirom. Poređajte keks koji ste umočili u mleko. Umutite puter sobne temperature, pa dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite. U šerpi pomešajte vodu, šećer i kada se malo istopi dodajte želatin i vanilin šećer. Kuvajte još malo uz neprestano meašnje. U posudi umutite belanca sa limunovim sokom, pa postepeno dodajte sirup od šećera. Sve vreme mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu dodajte puter sa kondenzovanim mlekom i nastavite da mutite. Sipajte preko keksa. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i sipajte preko fila. Stavite u frižider nekih sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE