Recept za čizkejk se pojavio još u staroj Grčkoj, a služio se u posebnim prilikama, obično kao svadbena torta. Grci su ga pravili tako što sir dobro izmešaju, pa procede, a onda pomešaju sa medom i brašnom, pa ispeku. Prvi recept za tortu od sira zapisao grčki retoričar i pesnik Atenej oko 230. godine, a kasnije su recept preuzeli i modifikovali Rimljani. Danas postoji milion načina na koji možete da ga spremite. Popularniji je onaj koji se ne peče, jer se brže i lakše pravi, ali možete da ga pripremite i u rerni, posebno kada je skroz čokoladni.
- Sastojci:
- Za koru:
- 240 g kakao keksa
- 100 g putera
- Za punjenje:
- 325 g čokolade
- 675 g krem sira
- 220 g slatke pavlake
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g šećera
- 4 jajeta
- 1/4 kašičice soli
- Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 160 ml slatke pavlake
- 15 g putera
Priprema:
U blenderu keks usitnite, pa pomešajte sa istopljenim puterom i opet izblendirajte. Sipajte u posudu i dobro utisnite. Stavite posudu sa keksom u veću tepsiju i sipajte vodu do pola. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Otopite čokoladu na pari, a u činiji umutite krem sir, so, šećer i vanilu. Dodajte slatku pavlaku, pa nastavite da mutite. Na kraju dodajte i kakao i opet sjedinite mikserom. Postepeno dodajte jaja i nakon svakog dodavanja mutite. Na kraju sipajte otopljenu čokoladu i promešajte. Sipajte fil preko kore i poravnajte, pa vratite u rernu. Dno tepsije obmotajte aluminijumskom folijom, pa u veću tepsiju sipajte vodu i stavite manju unutra. Pecite još 55-60 minuta. Isključite rernu, malo otvorite vrata i ostavite da se kolač hladi sat vremena. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi preko noći. Istopite čokoladu sa pavlakom i puterom, pa premažite preko. Ostavite da se stegne par minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE