Čokoladni mus pravi se u ovom receptu sa čokoladom, neslanim puterom, kako prahom i šlagom. Ukoliko volite čokoladu možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač od 2 sastojka koji se ne peče. Evo i kako da napravite čokoladni mus.
Sastojci:
- 120 g čokolade, sitno iseckane
- 1 kašika neslanog putera
- 1 kašika kakao praha
- 1/4 kašičice soli
- 250 g slatke pavlake
Recept za najbolji čokoladni mus bez jaja
Stavite čokoladu u veliku posudu otpornu na toplotu. U srednjem tiganju na laganoj vatri kuvajte puter i kakao prah, stalno mešajući, dok se puter ne istopi i ne postane gladak. Dodajte so i 60 g slatke pavlake. Povećajte toplotu na srednju i dovedite do ključanja. Čokoladu odmah prelijte mešavinom krema i ostavite da odstoji, oko 5 minuta. (Uverite se da je čokolada potopljena u krem, ali nemojte mešati).
U međuvremenu, u srednjoj posudi, koristeći ručni mikser na visokoj brzini umutite preostalu slatku pavlaku u šlag. Ostavite u frižideru dok ne bude trebalo da je upotrebite. Koristeći mikser ili mutilicu, počnite da crtate mali krug u centru čokoladne mešavine dok ne počne da se zgušnjava i dok se ne formira vrtlog. Nastavite da mutite u širim krugovima dok se smeša ne sjedini u ujednačeno gust i sjajan ganaš. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne prestane toplo na dodir, oko 5 minuta.
Odvojite oko 1/2 šolje šlaga za serviranje; stavite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu. Uz pomoć velike lopatice, umešajte jednu trećinu čokoladnog ganaša u preostali šlag dok se ne sjedini. Dodajte preostali čokoladni ganaš i nastavite da mešate dok ne ostanu tragovi. Podijelite mousse na 6 šolja i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 40 minuta. Na vrh stavite šlag i još čokoladnih ljuspica.
Pročitajte kako se pravi čokoladni sladoled sendvič
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.