Čokoladna mus torta je savršenstvo za ljubitelje čokolade. Izdašna, puna, sastoji se iz mekanog patišpanja i božanstveno sočnog čokoladnog krema. Možda ćete želeti da napravite i Bakin čokoladni kolač. Evo i kako se pravi čokoladna mus torta!

Sastojci:

  • Maslac ili ulje za podmazivanje
  • 80 g crne čokolade
  • 100 g običnog brašna
  • 40 g kakao praha
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice fine morske soli
  • 90 ml suncokretovog ulja
  • 1 srednje jaje
  • 90 ml punomasnog mleka

Za mus:

  • 200 g crne čokolade
  • 200 g mlečne čokolade, iseckane
  • 4 srednja jajeta
  • 300 ml slatke pavlake

Recept za čokoladnu mus tortu

13:47
Korak 1

Zagrejte rernu

Za čokoladnu mus tortu zagrejte rernu na 160°C i namastite kalup za torte puterom/uljem i obložite papirom za pečenje. Otopite crnu čokoladu u posudi otpornoj na toplotu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa (ne dozvolite da dno posude dodiruje vodu), a zatim ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, kakao, šećer, sredstva za dizanje i so. U vrču umutite ulje i jaje dok se ne sjedine, a zatim umutite mleko.

13:52
Korak 2

Pecite testo

Sipajte mokre sastojke i otopljenu čokoladu u suve i promešajte da se sjedine. Prelijte sa 80 ml tek provrele vode (možete da upotrebite vodu iz šerpe u kojoj se topi čokolada) i promešajte da se sjedine. Sipajte testo u pripremljen pleh i pecite 16-18 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe sa samo nekoliko vlažnih mrvica. Stavite pleh na rešetku da se ohladi.

13:52
Korak 3

Napravite mus

Kada se torta skoro ohladi, napravite mus. Otopite tamnu i mlečnu čokoladu u velikoj posudi iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa (ne dozvolite da dno posude dodiruje vodu). Ostavite sa strane da se ohladi dok ne bude mlako. Električnom mutilicom umutite belanca u činiji u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku za šlag.

13:53
Korak 4

Serviraje tortu

Radeći brzo da čokolada ne postane zrnasta, umešajte žumanca u mlaku čokoladu, a zatim umešajte šlag. Lagano umešajte belanca. Smesu rasporedite preko torte u kalupu i ohladite preko noći. Izvadite iz pleha i pažljivo skinite papir za pečenje. Uživajte u čokoladnoj mus torti.

Pročitajte i najbolji recept za snikers tortu sa čokoladom i kikirikijem

BONUS VIDEO

TikTok/_fromtheground Torta

StvarUkuas/L.S.