Bakin čokoladni kolač je savršen desert upravo za obožavaoce čokolade! Možda ćete želeti da isprobate i recept za najlepši čokoladni kolač. Uz kakao, šećer, čokoladu i puter, ovaj kolač je zaista pravi slatki užitak. Evo kako da napravite bakin čokoladni kolač!

Sastojci:

  • 60 g masti
  • 180 g šećera
  • 2 velika jajeta
  • 250 g višenamenskog brašna
  • 60 g kakaoa za pečenje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 130 ml mlaćenice
  • 60 ml vrele vode

Za glazuru:

  • 60 g nezaslađene crne čokolade, seckane
  • 1 kašika putera
  • 190 g šećera
  • 60 ml vode
  • 1/4 kašičice vinskog praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 do 2 kašike slatke pavlake

Recept za bakin čokoladni kolač

16:18
Korak 1

Umutite testo

Za bakin čokoladni kolač u velikoj posudi, miksirajte mast i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja. Pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so; postepeno dodajte u kremastu smesu naizmenično sa mlaćenicom i toplom vodom, dobro umutivši posle svakog dodavanja.

16:25
Korak 2

Pecite u rerni

Sipajte smesu za čokoladni kolač u podmazanu tepsiju. Pecite na 180° 40-45 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ohladite na rešetki.

16:26
Korak 3

Napravite glazuru

Za glazuru istopite crnu čokoladu i puter u šerpi. Dodajte šećer, vodu i vinski prašak za pecivo. Dovedite do ključanja, stalno mešajući. Kuvajte i mešajte. Sklonite sa vatre. Potpuno ohladite, bez mešanja, oko 1 sat. Dodajte vanilu; umutite dok se ne zgusne. Dodajte slatku pavlaku i umutite dok ne postane glatko. Glazirajte kolač. Uživajte u bakinom čokoladnom kolaču!

Pročitajte kako se pravi mekani čokoladni kolač koji svi obožavaju

BONUS VIDEO

Instagram/bakedbylaora Čokoladni kolač sa kafom

StvarUkusa/L.S.