Bakin čokoladni kolač je savršen desert upravo za obožavaoce čokolade! Možda ćete želeti da isprobate i recept za najlepši čokoladni kolač. Uz kakao, šećer, čokoladu i puter, ovaj kolač je zaista pravi slatki užitak. Evo kako da napravite bakin čokoladni kolač!
Sastojci:
- 60 g masti
- 180 g šećera
- 2 velika jajeta
- 250 g višenamenskog brašna
- 60 g kakaoa za pečenje
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 130 ml mlaćenice
- 60 ml vrele vode
Za glazuru:
- 60 g nezaslađene crne čokolade, seckane
- 1 kašika putera
- 190 g šećera
- 60 ml vode
- 1/4 kašičice vinskog praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 do 2 kašike slatke pavlake
Recept za bakin čokoladni kolač
Umutite testo
Za bakin čokoladni kolač u velikoj posudi, miksirajte mast i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja. Pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so; postepeno dodajte u kremastu smesu naizmenično sa mlaćenicom i toplom vodom, dobro umutivši posle svakog dodavanja.
Pecite u rerni
Sipajte smesu za čokoladni kolač u podmazanu tepsiju. Pecite na 180° 40-45 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ohladite na rešetki.
Napravite glazuru
Za glazuru istopite crnu čokoladu i puter u šerpi. Dodajte šećer, vodu i vinski prašak za pecivo. Dovedite do ključanja, stalno mešajući. Kuvajte i mešajte. Sklonite sa vatre. Potpuno ohladite, bez mešanja, oko 1 sat. Dodajte vanilu; umutite dok se ne zgusne. Dodajte slatku pavlaku i umutite dok ne postane glatko. Glazirajte kolač. Uživajte u bakinom čokoladnom kolaču!
Pročitajte kako se pravi mekani čokoladni kolač koji svi obožavaju
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom