Čokoladne kolače retko ko odbija, a za ovaj će vam svi tražiti recept. Za koru se samo umute sastojci, a onda se filuje najdivnijim čokoladnim kremom. Ljubitelji čokoladnih kolača će biti oduševljeni ovom poslasticom, a uspeva i početnicima u kuhinji. Možete da je ukrasite voćem, ali i rendanom čokoladom

Sastojci:

  • Za biskvit: 
  • 6 jaja
  • 300 g brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 240 g šećera
  • 30 g kakao praha
  • 1/3 šolje vrele vode
  • 1/3 šolje ulja
  • 1/4 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za ganaš:
  • 400 g čokolade
  • 500 ml slatke pavlake 

Recept za mekani čokoladni kolač:

12:37
Korak 1

Prvo napravite ganaš

Istopite čokoladu sa 200 ml slatke pavlake, pa lepo sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi u frižideru. Umutite preostalu slatku pavlaku (300 ml) i dodajte ohlađeni ganaš. Sve dobro sjedinite mikserom. 

12:37
Korak 2

Napravite biskvite

Odvojite žumanca i belanca, pa u belanca dodajte sok od limuna i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte vanilu i šećer, pa penasto umutite. Zatim u žumanca sipajte ulje, pa dodajte prosejani kakao i umutite. Onda sipajte vruću vodu i ponovo umutite. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte i šne i lagano umešajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. 

12:37
Korak 3

Filujte kolač

Skinite pek papir sa biskvita, pa premažite mlekom ili sokom. Ostavite da upije minut-dva, pa premažite čokoladnim filom. Isecite na kocke, a ako želite možete da ga ukrasite istopljenom čokoladom i voćem.

Pročitajte i ovo: Čokoladni kolač sa bobičastim voćem

BONUS VIDEO: 

Instagram/pratikyemek.tarifleri Lažne ledene kocke

(StvarUkusa/S.B.)