Ulepšajte dan vrhunskim čokoladnim kolačem slatko-kiselkastog ukusa. Ovaj čokoladni kolač sa keksom pobraće sve vaše simpatije! Savršenu kiselkastu notu daje mu bobičasto voće. U recept idu i 2 vrste keksa, što čini svaki zalogaj maksimalno hrskavim. Na kraju se glazura posipa listićima badema.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 50 g šećera
- kora 1 pomorandže
- 60 g kakao praha
- 120 g putera
- 400 g keksa
- 100 g čokoladnog keksa
- 100 g bobičastog voća po izboru
- sok od 2 pomorandže
- 200 g čokolade
- 60 ml slatke pavlake
- listići badema za posipanje
Recept za kolač sa čokoladom i bobičastim voćem:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte vanilin šećer, šećer i izrendanu pomorandžinu koru. Promešajte, pa dodajte kakao, mešajući čitavo vreme. Potom stavite šerpu na laganu vatri i mešajte dok se ne zgusne, pa ubacite puter i mešajte dok se ne otopi. Izlomite keks, ubacite bobičasto voće, promešajte, pa sipajte kakao smesu. Sve sastojke za čokoladni kolač dobro sjedinite. Iscedite pomorandže. Na tacnu stavite pokrentu ivicu u obliku kvadrata. Umočite polovinu čokoladnog keksa u isceđenu pomorandžu, pa rasporedite kao prvi sloj čokoladnog kolača. Rasporedite fil sa bobičastim voćem, pa prekrijte ostatkom natopljenih čokoladnih keksa. Stavite u frižider čokoladni kolač na 30 minuta. Otopite na pari 80 g čokolade, pa je rasporedite u tanjem sloju po listu pek papira. Potom ga pažljivo urolajte i stavite u frižider na 10 minuta. Otopite ostatak čokolade, pa sipajte zagrejanu slatku pavlaku u nju. Dobro promešajte sastojke. Čokoladni kolač izvadite iz frižidera i sklonite pokretnu ivicu. Po vrhu i ivicama rasporedite čokoladnu glazuru sa slatkom pavlakom. Vrh čokoladnog kolača pospite listićima badema. Izvadite urolanu čokoladu iz frižidera, pa izlomljene delove poređajte sa strane kolača. Preporučujemo i čokoladni kolač sa bananama.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus