Čokoladnom kolaču obraduju se sve generacije - od 7 do 77 godina. Još kad se u čokoladni kolač ubaci keks onda je to pun pogodak! Pored keksa u fil idu i iseckane banane. Banane se mešaju sa malo isceđenog soka od limuna, pa kolač ima posebnu aromu. Kora se natapa mešavinom vode i likera, ali ukoliko nemate liker možete izostaviti ovaj korak.
Sastojci:
- Za koru:
- 80 g brašna
- 25 g krompirovog skroba
- 4 jajeta
- 80 g šećera
- 2 kašike kakaoa
- prstohvat soli
- Za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 3 mlečne čokolade (od po 100g)
- 150 g keksa
- 4 banane
- sok od 1/2 limuna
- Još:
- 150 ml vode
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice likera sa bademom (Amareto liker)
- 50 g mlečne čokolade
Recept za čokoladni kolač sa bananama i keksom:
U činiji promešajte pšenično brašno, skrob i kakao. U drugu činiju ubacite belanca i so, pa miksajte dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte šećer i nastavite da miksate. Dodajte jedno po jedno žumance, paralelno miksajući. Dodajte postepeno prosejanu kakao mešavinu, i umešajte špatulom. Smesu za koru izlijte na pleh obložen pek papirom, rasporedite ravnomerno i pecite na temperaturi između 160 i 170°C oko 20 minuta. Kada se ohladi, skinite pek papir i uklonite nožem gornji sloj kore za čokoladni kolač. Izlomite čokoladu i otopite je na pari. Izblendirajte keks, a banane isecite na kockice i pospite ih isceđenim limunom. Pomešajte banane i isceđen limun rukama. Umutite šlag, pa postepeno dodajte ohlađenu čokoladu, miksajući čitavo vreme. Dodajte i keks, pa umiksajte sve sastojke. Na kraju dodajte banane, pa pomešajte sve špatulom. Pomešajte prokuvanu vodu, šećer i liker, pa prelijte koru. Rasporedite fil sa bananama, poravnajte, pa izrendajte mlečnu čokoladu. Stavite čokoladni kolač u frižider na nekoliko sati da se stegne. Preporučujemo najbolji čokoladni kolač iz tiganja.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem