Bauntikolač je pun kokosa i savršene bele i crne čokolade, kojom se kokos natopi. Zaista podseća na poznatu čokoladicu, a deci će se najviše dopasti, mada ni odrasli neće ostati ravnodušni! Možda će vam se dopasti i zimska čokoladna Pavlova torta. Baunti kolač možete da isečete na male kocke pa će biti savršen na staklenoj tacni kao deo sitnih kolača za slavu! Evo kako da napravite Baunti kolač!
Sastojci:
- 80 g dehidriranog kokosa
- 225 g neslanog putera
- 220 g šećera
- 70 g žutog šećera
- 2 velika jajeta, plus 2 belanca, umućena
- 3 kašike ulja
- ½ kašičice ekdstrakta kokosa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 270 g običnog brašna
- 20 g kukuruznog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 180 ml poluobranog mleka
- Prepečene kokosove ljuspice za posluživanje
Za preliv od bele čokolade
- 100 g bele čokolade, iseckane
- 100 ml slatke pavlake
Za preliv od tamne čokolade
- 100 g crne čokolade, iseckane
- 1 kašika kokosovog ulja
- 200 ml slatke pavlake
- ¼ kašičice ekstrakta kokosa
Recept za baunti kolač
Zagrejte rernu
Za baunti kolač prvo zagrejte rernu na 170°C. Osušeni kokos stavite u veliki tiganj sa neprijanjajućim slojem i nežno pržite na laganoj vatri dok na mestima ne porumeni i ne postane orašaste boje. Ostavite sa strane da se ohladi.
Umutite puter i šećer
U srednjoj posudi za mešanje umutite puter i oba šećera pomoću električnog ručnog miksera dok ne postanu bledi i kremasti. Dodajte sva jaja malo po malo, pa dodajte ulje, aromu kokosa i vanilu. Nežno umutite da se sve sjedini.
Prosejte brašno
U posebnu posudu prosejte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so, a zatim velikom metalnom kašikom umešajte u testo zajedno sa 80 g ohlađenog kokosa i mlekom.
Pecite patišpanj
Kašikom sipajte testo za baunti kolač u pripremljen kalup za torte i poravnajte vrh, pa pecite 1 sat i 20-25 minuta ili dok ne naraste, ne porumeni i čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne ispadne čista. Ostavite da se hladi 10 minuta u plehu, a zatim ga podignite na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite preliv od bele čokolade
U međuvremenu, za preliv od bele čokolade, stavite belu čokoladu u posudu bezbednu za mikrotalasnu pećnicu i pecite u mikrotalasnoj na niskoj temperaturi 30 sekundi dok se čokolada ne otopi. Ostavite da odstoji 15 minuta dok se čokolada ne zagreje, a zatim umutite slatku pavlaku. Imaće gustu, ali ne postavljenu konzistenciju. Pokrijte i ostavite u frižideru dok se patišpanj ne ohladi. Kada se ohladi, preliv od bele čokolade premažite po celoj spoljnoj strani baunti kolača – ne brinite ako nije savršen, jer je ovo jedini osnovni sloj. Ohladite nepokriveno u frižideru 1 sat dok se preliv ne stegne.
Napravite preliv od crne čokolade
Za baunti kolač napravite i premaz od tamne čokolade. Stavite crnu čokoladu i kokosovo ulje u drugu posudu bezbednu za mikrotalasnu pećnicu, a zatim topite kao i ranije na niskoj temperaturi 30 sekundi dok se ne istopi. Ostavite čokoladu da odstoji 10 minuta, a zatim vrlo polako u stalnom mlazu umutite slatku pavlaku i aromu kokosa i mutite dok se ne sjedini.
Premažite tortu
Ohlađeni baunti kolač što je moguće ravnomernije premažite čokoladnim premazom. Podignite tortu na tanjir za serviranje, a zatim ohladite u frižideru, otkrivenu, još sat vremena pre nego što pospete sa kokosovim pahuljicama i isecite za serviranje. Uživajte u Baunti kolaču za slavu!
Pročitajte kako se pravi Čokoladna torta sa kafom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem