Čokoladna tortasa kafom je desert koji ćete često da pravite, baš po ovom receptu. Moguće je da ćete ga preneti i narednim generacijama. Ova torta je napunjena mlekom i kafom, uz obavezan dodatak kakaoa i čokolade. Možda će vam se dopasti i torta ledeno carstvo za Svetog Jovana! Čokoladna torta sa kafom će biti gotova za manje od sat vremena! Evo kako se priprema!
Sastojci:
- 250 g višenamenskog brašna
- 250 g šećera
- 2 kašičice sode bikarbone
- 90 g kakaoa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 125 ml ulja
- 125 ml kuvane kafe
- 125 ml punomasnog mleka
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 5 kašika višenamenskog brašna
- 125 ml punomasnog mleka
- 60 g putera, omekšanog
- 60 g masti
- 125 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za čokoladnu tortu sa kafom:
Napravite testo:
Da biste napravili čokoladnu tortu sa kafom prvo zagrejte rernu na 160°. Podmažite i pobrašnite 2 male okrugle tepsije. Prosejte suve sastojke zajedno u veliku posudu. Dodajte ulje, kafu i mleko i mešajte na srednjoj brzini 1 minut. Dodajte jaja i vanilu i miksirajte još 2 minuta (Testo će biti retko.) Sipajte u pripremljene tepsije.
Pecite patišpanje:
Pecite patišpanje za tortu dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista, 25-30 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta pre nego što ih stavite na rešetke da se potpuno ohlade.
Napravite glazuru:
U međuvremenu, za glazuru, u maloj šerpi umutite brašno i mleko dok ne postane glatko. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri i kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, 1-2 minuta. Prebacite u malu posudu. Pokrijte i stavite u frižider dok se ne ohladi.
Ukrasite tortu:
U velikoj posudi umutite puter, kremasto mleko, šećer i vanilu dok ne postane kremasto, 3-4 minuta. Dodajte smesu ohlađenog mleka i mutite 10 minuta. Namažite glazuru između patišpanja i preko vrha i stranica torte. Uživajte u čokoladnoj torti sa kafom!
Pročitajte i kako se pravi KREMASTA KOKOS TORTA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem