Kremasta kokos torta je jedna od najboljih domaćih poslastica, koju ćete rado pripremati. Iznutra je bogata kremom, spolja je prekriveni pahuljicama kokosa. Možda će vam se dopasti i recept za zimsku voćnu tortu. Kokos tortu možete da pravite u bilo kom obliku po želji, u zavisnosti od toga kakav kalup imate. Torta nije suva i ima intenzivan ukus kokosa. Evo kako se pravi kokos torta!
Sastojci:
Torta:
- 285 g brašna za kolače
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 170 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
- 330 g šećera
- 5 velikih belanaca, sobne temperature
- 120 g pavlake, na sobnoj temperaturi
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 1 kašičica ekstrakta kokosa
- 240 ml nezaslađenog kokosovog mleka
- 80 g zaslađenog iseckanog kokosa
Za fil:
- 226 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 226 g punomasnog krem sira
- 600 g šećera
- 30 ml kokosovog mleka
- 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice ekstrakta kokosa
- 1/8 kašičice soli
- 160 g zaslađenog iseckanog kokosa
Recept za kokos tortu:
Pripremite kalupe i smese za tortu:
Da biste napravili kokos tortu, zagrejte rernu na 180°C. Podmažite tri kalupa za torte, obložite papirom za pečenje, a zatim podmažite papir. Umutite brašno za tortu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ostavite sa strane. Izmiksirajte puter i šećer na srednjoj brzini dok masa ne postane glatka i kremasta, oko 2 minuta. Umutite belanca dok se masa ne sjedini, pa dodajte pavlaku, ekstrakt vanile i ekstrakt kokosa. Mutite dok se ne sjedine. Mikserom na maloj brzini polako dodajte suve sastojke i kokosovo mleko. Mutite na maloj brzini dok se ne sjedine, a zatim dodajte iseckani kokos. Sve to umutite rukom da se uverite da na dnu posude nema grudvica putera. Testo će biti malo gusto.
Pecite patišpanje:
Sipajte testo ravnomerno u kalupe za torte. Pecite 21-23 minuta. Da biste proverili da li je gotovo, umetnite čačkalicu u sredinu patišpanja. Ako ispadne čista, pečeno je. Ostavite da se patišpanji potpuno ohlade u kalupima postavljenim na rešetku. Moraju biti potpuno ohlađeni pre glazura i sklapanja.
Napravite fil:
Izmiksirajte puter i krem sir na srednjoj brzini dok ne postanu kremasti i glatki, oko 2 minuta. Dodajte šećer, kokosovo mleko, ekstrakt vanile, ekstrakt kokosa i so, dok mikser radi na niskoj temperaturi. Povećajte na veliku brzinu i mutite 3 minuta. Dodajte još šećera ako je glazura previše retka, više kokosovog mleka ako je pregusta ili još malo soli, ako je glazura preslatka.
Sastavite i ukrasite:
Koristeći veliki nazubljeni nož, isecite tanak sloj sa vrhova kolača da biste napravili ravnu površinu. Stavite 1 sloj torte na postolje za torte. Ravnomerno pokrijte vrh sa glazurom. Položite drugi sloj torte i ravnomerno prekrijte vrh sa glazurom. Stavite treći sloj torte i takođe prelijte. Rasporedite preostalu glazuru po celoj površini torte. Ostavite tortu u frižideru najmanje 20 minuta pre serviranja. Ostatak torte dobro poklopite i ostavite u frižideru do 5 dana. Uživajte u kokos torti!
Saznajte TORTA OD BANANE I KEKSA ZA SRPSKU NOVU GODINU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem