Kremasta kokos torta je jedna od najboljih domaćih poslastica, koju ćete rado pripremati. Iznutra je bogata kremom, spolja je prekriveni pahuljicama kokosa. Možda će vam se dopasti i recept za zimsku voćnu tortu. Kokos tortu možete da pravite u bilo kom obliku po želji, u zavisnosti od toga kakav kalup imate. Torta nije suva i ima intenzivan ukus kokosa. Evo kako se pravi kokos torta!

Sastojci:

Torta:

  • 285 g brašna za kolače
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 170 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
  • 330 g šećera
  • 5 velikih belanaca, sobne temperature
  • 120 g pavlake, na sobnoj temperaturi
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • 1 kašičica ekstrakta kokosa
  • 240 ml nezaslađenog kokosovog mleka
  • 80 g zaslađenog iseckanog kokosa

Za fil:

  • 226 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 226 g punomasnog krem sira
  • 600 g šećera
  • 30 ml kokosovog mleka
  • 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice ekstrakta kokosa
  • 1/8 kašičice soli
  • 160 g zaslađenog iseckanog kokosa

Recept za kokos tortu:

10:17
Korak 1

Pripremite kalupe i smese za tortu:

Da biste napravili kokos tortu, zagrejte rernu na 180°C. Podmažite tri kalupa za torte, obložite papirom za pečenje, a zatim podmažite papir. Umutite brašno za tortu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ostavite sa strane. Izmiksirajte puter i šećer na srednjoj brzini dok masa ne postane glatka i kremasta, oko 2 minuta. Umutite belanca dok se masa ne sjedini, pa dodajte pavlaku, ekstrakt vanile i ekstrakt kokosa. Mutite dok se ne sjedine. Mikserom na maloj brzini polako dodajte suve sastojke i kokosovo mleko. Mutite na maloj brzini dok se ne sjedine, a zatim dodajte iseckani kokos. Sve to umutite rukom da se uverite da na dnu posude nema grudvica putera. Testo će biti malo gusto.

10:22
Korak 2

Pecite patišpanje:

Sipajte testo ravnomerno u kalupe za torte. Pecite 21-23 minuta. Da biste proverili da li je gotovo, umetnite čačkalicu u sredinu patišpanja. Ako ispadne čista, pečeno je. Ostavite da se patišpanji potpuno ohlade u kalupima postavljenim na rešetku. Moraju biti potpuno ohlađeni pre glazura i sklapanja.

10:23
Korak 3

Napravite fil:

Izmiksirajte puter i krem sir na srednjoj brzini dok ne postanu kremasti i glatki, oko 2 minuta. Dodajte šećer, kokosovo mleko, ekstrakt vanile, ekstrakt kokosa i so, dok mikser radi na niskoj temperaturi. Povećajte na veliku brzinu i mutite 3 minuta. Dodajte još šećera ako je glazura previše retka, više kokosovog mleka ako je pregusta ili još malo soli, ako je glazura preslatka.

10:23
Korak 4

Sastavite i ukrasite:

Koristeći veliki nazubljeni nož, isecite tanak sloj sa vrhova kolača da biste napravili ravnu površinu. Stavite 1 sloj torte na postolje za torte. Ravnomerno pokrijte vrh sa glazurom. Položite drugi sloj torte i ravnomerno prekrijte vrh sa glazurom. Stavite treći sloj torte i takođe prelijte. Rasporedite preostalu glazuru po celoj površini torte. Ostavite tortu u frižideru najmanje 20 minuta pre serviranja. Ostatak torte dobro poklopite i ostavite u frižideru do 5 dana. Uživajte u kokos torti!

Saznajte TORTA OD BANANE I KEKSA ZA SRPSKU NOVU GODINU

BONUS VIDEO:

Italijanska bakina torta Instagram/cookwithmanuela

StvarUkusa/L.S.