Torta ledeno carstvo je pravi hit i desert koji će da zauzeme centralno mesto na slavskoj trpezi! Za Svetog Jovana ova torta je idealan izbor. Možda ćete želeti da isprobate i recept za zimsku voćnu tortu. Torta ledeno carstvo se pravi na ovaj način!
Sastojci:
- 250 g putera, omekšanog, plus dodatak za kalupe
- 300 g žutog šećera
- 100 g običnog jogurta
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 jajeta
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g džema od kajsije
Za vrh torte:
- 150 g marcipana
- 100 g prženih badema u listićima
- kakao prah, za posipanje
Za glazuru:
- 200 g putera
- 500 g šećera u prahu
- 75 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašičice ekstrakta badema
Za dekoraciju:
- 1 belance
- 100 g šećera
- 8 grančica ruzmarina
- 50 g brusnice
Recept za tortu ledeno carstvo:
Premažite kalupe:
Za tortu ledeno carstvo, prvo premažite maslacem dva okrugla kalupa za torte i obložite ih papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi umutite puter i šećer pomoću miksera, dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 min.
Pomešajte suve i vlažne sastojke:
Jogurt, ulje, vanilu i jaja pomešajte u bokalu. Dodajte brašno i ove sastojke u mešavinu putera, zajedno sa prstohvatom soli. Mešajte sve 1-2 minuta dok ne postane glatko i kremasto.
Ispecite i ohladite patišpanje:
Podelite testo između plehova i poravnajte površine lopaticom. Pecite 25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se patišpanji za tortu hlade u kalupima 15 minuta, a zatim okrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite ukrase:
Pleh obložite papirom za pečenje. Lagano umutite belanca i stavite šećer u posudu. Savijte grančice ruzmarina – to će im pomoći da sednu oko osnove torte. Premažite ili umočite grančice ruzmarina i brusnice u belanca, a zatim premažite šećerom. Otresite višak, zatim položite na poslužavnik i ostavite da se osuši najmanje 1 sat.
Napravite ukrase za vrh:
Da biste napravili šišarke od badema za vrh torte, podelite marcipan na pet delova i svaki razvaljajte u obliku jajeta. Počevši od šireg kraja, utisnite listiće badema u marcipan pod uglom kako bi izgledali kao šišarka. Pokrijte jednu stranu svake kuglice marcipana na ovaj način, pazeći da ne puknu ljuspice badema. Šišarke marcipana stavite na pleh i lagano pospite kakao prahom.
Napravite glazuru:
Da biste napravili glazuru od putera za tortu ledeno carstvo, umutite puter, šećer u prahu, mleko, vanilu i ekstrakt badema u velikoj posudi električnom mutilicom ili u mikseru, dok smesa ne postane glatka i kremasta, oko 3 minuta.
Ređajte patišpanje:
Stavite jedan patišpanj na postolje za torte ili tanjir i premažite je sa otprilike 6 kašika glazure pomoću noža. Premažite džemom od kajsija, a zatim odozgo stavite drugi patišpanj.
Prekrijte tortu glazurom:
Stavite preostalu glazuru na vrh torte i namažite je po vrhu i sa strane. Da biste to napravili, ostružite većinu puter kreme sa strana pomoću noža tako da torta bude blago vidljiva kroz tanak sloj glazure, kao da se uhvatio mraz. Očistite tanjir oko ivice torte pomoću lista kuhinjskog papira.
Ukrasite i servirajte:
Poređajte grančice ruzmarina oko podnožja torte, a na vrh stavite šišarke i brusnice. Uživajte u torti ledeno carstvo!
Pročitajte kako se pravi ČOKOLADNI KUGLOF – ZVEZDA DEZERTA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus