KolačAleksandar sa rakijom je prava bela fantazija od nežnog krema i malo keksa na dnu. Desert prigodan za svaku proslavu pravićete sa uživanjem. Možda će vam biti interesantana i torta ledeno carstvo za Svetog Jovana. Kolač Aleksandar interesantan je jer upravo u sebi sadrži malo rakije, što mu daje aromu. Evo kako se pravi!

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 8 kašika putera, rastopljenog

Za fil:

  • 130 g bele čokolade
  • 900 g krem sira, omekšanog
  • 180 g šećera
  • 6 kašika višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 6 kašika rakije
  • 3 kašike tamne kakao kreme
  • 3 kašike belog kakao krema
  • 4 velika jajeta, sobne temperature

Za preliv:

  • 60 g bele čokolade
  • 2 kašike slatke pavlake za šlag
  • Šlag, po želji

Recept za kolač Aleksandar sa rakijom:

14:39
Korak 1

Zagrejte rernu, pripremite kalup:

Zagrejte rernu na 160°. Stavite podmazan kalup za torte na duplu aluminijusmku foliju i pričvrstite je oko kalupa.

14:56
Korak 2

Napravite patišpanj:

Za kolač Aleksandar sa rakijom u maloj činiji pomešajte mrvice krekera, šećer i cimet; umešajte puter. Pritisnite na dno pripremljenog kalupa.

14:56
Korak 3

Umutite krem:

U mikrotalasnoj rerni istopite čokoladu; mešajte dok ne postane glatka. U velikoj činiji umutite krem sir, šećer, brašno i muskatni oraščić, dok smesa ne postane glatka. Umutite rakiju, kakao i otopljenu čokoladu. Dodajte jaja; miksirajte na maloj brzini samo dok se sve ne sjedini. Prelijte preko kore. Stavite kalup sa kolačem za pečenje u veći pleh; dodajte malo vrele vode u taj veći pleh.

14:56
Korak 4

Pecite kolač:

Pecite oko 90 minuta. Uklonite kalup sa tortom iz pleha sa vodom. Ohladite kolač Aleksandar sa rakijom, 10 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i uklonite foliju. Ohladite je 1 sat. Ostavite u frižideru preko noći.

14:57
Korak 5

Napravite preliv, servirajte:

Za preliv, u mikrotalasnoj rerni istopite belu čokoladu i slatku pavlaku; mešajte dok ne postane glatko. Malo ohladite, povremeno mešajte. Sipajte preliv preko kolača Aleksandar sa rakijom, ostavite preliv da kaplje niz strane. Po želji poslužite sa šlagom. Uživajte u kolaču Aleksandar sa rakijom!

Pročitajte kako se pravi KREMASTA KOKOS TORTA

BONUS VIDEO:

Italijanska bakina torta Instagram/cookwithmanuela

StvarUkusa/L.S.