KolačAleksandar sa rakijom je prava bela fantazija od nežnog krema i malo keksa na dnu. Desert prigodan za svaku proslavu pravićete sa uživanjem. Možda će vam biti interesantana i torta ledeno carstvo za Svetog Jovana. Kolač Aleksandar interesantan je jer upravo u sebi sadrži malo rakije, što mu daje aromu. Evo kako se pravi!
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 4 kašike šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 8 kašika putera, rastopljenog
Za fil:
- 130 g bele čokolade
- 900 g krem sira, omekšanog
- 180 g šećera
- 6 kašika višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 6 kašika rakije
- 3 kašike tamne kakao kreme
- 3 kašike belog kakao krema
- 4 velika jajeta, sobne temperature
Za preliv:
- 60 g bele čokolade
- 2 kašike slatke pavlake za šlag
- Šlag, po želji
Recept za kolač Aleksandar sa rakijom:
Zagrejte rernu, pripremite kalup:
Zagrejte rernu na 160°. Stavite podmazan kalup za torte na duplu aluminijusmku foliju i pričvrstite je oko kalupa.
Napravite patišpanj:
Za kolač Aleksandar sa rakijom u maloj činiji pomešajte mrvice krekera, šećer i cimet; umešajte puter. Pritisnite na dno pripremljenog kalupa.
Umutite krem:
U mikrotalasnoj rerni istopite čokoladu; mešajte dok ne postane glatka. U velikoj činiji umutite krem sir, šećer, brašno i muskatni oraščić, dok smesa ne postane glatka. Umutite rakiju, kakao i otopljenu čokoladu. Dodajte jaja; miksirajte na maloj brzini samo dok se sve ne sjedini. Prelijte preko kore. Stavite kalup sa kolačem za pečenje u veći pleh; dodajte malo vrele vode u taj veći pleh.
Pecite kolač:
Pecite oko 90 minuta. Uklonite kalup sa tortom iz pleha sa vodom. Ohladite kolač Aleksandar sa rakijom, 10 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i uklonite foliju. Ohladite je 1 sat. Ostavite u frižideru preko noći.
Napravite preliv, servirajte:
Za preliv, u mikrotalasnoj rerni istopite belu čokoladu i slatku pavlaku; mešajte dok ne postane glatko. Malo ohladite, povremeno mešajte. Sipajte preliv preko kolača Aleksandar sa rakijom, ostavite preliv da kaplje niz strane. Po želji poslužite sa šlagom. Uživajte u kolaču Aleksandar sa rakijom!
Pročitajte kako se pravi KREMASTA KOKOS TORTA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus