Kroasani su poznato francusko pecivo, koje možete da servirate sa slanim ili slatkim namazima. Kupovni nikada nisu tako ukusni kao domaći, a mi vam donosimo najbolji recept. Napravite mekane kroasane, a umesto da ih pečete, preporučujemo da ih ispržite. Preukusni su, a testo je jednostavno za pripremu. Pune se nutelom, a ako više volite slane kroasane, spremite ih sa sirom i šunkom.

Sastojci:

  • 120 ml mlake vode
  • 40 g šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 300 g brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g putera

Recept za pržene kroasane punjene nutelom:

13:24
Korak 1

Napravite testo

U posudi pomešajte toplu vodu, pa dodajte kvasac i šećer. Sve lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, so i jaje. Umesite testo, pa dodajte puteri i ponovo mesite dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 2 sata. 

13:24
Korak 2

Oblikujte kroasane

Razvucite testo u obliku pravougaonika, pa isecite krouglove. Urolajte, tako da ima više slojeva. Ređajte na pleh obložen pek papirom, ali obavezno pravite razmak. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih sat vremena. 

13:24
Korak 3

Pržite kroasane

Pržite kroasane, kao i krofne, u dosta zagrejanog ulja. Vadite ih na ubrus i ostavite da se ocede, a zatim napunite nutelom.

Pročitajte i ovo: Domaći kroasani sa kremom

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Kroasani sa kremom od lešnika

(StvarUkusa/S.B.)