Kolač sa breskvama se ne peče i pravi je izbor za tople dane. Pravi se sa slatkom pavlakom i breskvama. Sočan je, kremast i lagan. Ukoliko volite ovo voće možda ćete želeti da isprobate i recept za najbolji džem od breskve. Evo i kako da napravite lagani kolač sa breskvama!
Sastojci:
- 2 srednje breskve, seckane
- Sok od 1/2 limuna
- 95 g šećera
- 8 graham krekera
- 200 g slanih pereca
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- Prstohvat soi
- 6 kašika putera, rastopljenog
- 90 ml slatke pavlake
- 230 g krem sira, omekšanog
- 30 g grčkog jogurta
- 1 vanilin šećer
- 2 srednje breskve za ukrašavanje
- 2 kašike meda, za ukrašavanje
Recept za kolač sa breskvama:
U malom loncu na srednjoj vatri kuvajte breskve, limunov sok i 2 kašike šećera, često mešajući, dok breskve ne počnu da se razgrađuju, ali zadrže oblik i tečnost postane poput sirupa, 5 do 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko su zrele. Ostavi da se ohladi.
U međuvremenu, izmrvite krekere i perece, i prebacite u srednju posudu. Dodajte cimet, veliki prstohvat soli i 2 kašike šećera i promešajte da se sjedine. Dodajte puter i dobro izmešajte. Utisnite patišpanj u pleh. Ostavite u frižideru dok ne završite fil. Mikserom umutite slatku pavlaku. Prebacite u drugu posudu. U istoj posudi za mućenje slatke pavlake, umutite krem sir i jogurt dok ne postanu glatki. Dodajte preostali šećer i mutite dok se ne sjedine. Dodajte vanilin šečer i prstohvat soli i umutite, a potm sve umutite sa šlagom, dok se ne sjedini. Umešajte i kuvane breskve.
Sipajte fil preko patišpanja u ravnomernom slonju. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Servirajte kolač sa breskvama i medom.
Pročitajte kako se pravi Anđeoski kolač sa 12 belanaca
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.