Sezona nektarina je uveliko u toku i treba je iskoristiti na pravi način. Naš predlog je ovaj prevrnuti kolač, koji je na Instagramu dostigao preko 12 miliona pregleda. Proverite u nastavku zbog čega je ovaj slatkiš toliko poseban.
Sastojci:
- 2-3 nektarine (očišćene od koštica i isečene na kriške)
- 1 i 3/4 šolje šećera
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje maslinovog ulja
- pola šolje neslanog putera, rastopljenog
- 2 velika jajeta
- 3/4 šolje mlaćenice
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice soli
- pola kašičice sode bikarbone
- pola kašičice praška za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje. Obložite dno tepsije koncentričnim krugovima nektarina.
U šerpi pomešajte ¾ šolje šećera sa 2 kašike vode na srednje jakoj vatri. Kuvajte dok se šećer ne ušpinuje i postane karamela, oko 6 minuta. Odmah sipajte preko nektarina u ravnom sloju.
U velikoj činiji umutite preostalu 1 šolju šećera, smeđi šećer, ulje, puter i jaja dok ne postane glatka smesa. Dodajte mlaćenicu i umutite dok se ne sjedini, a zatim i ekstrakt vanile.Dodajte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u činiju i mešajte da nema grudvica, a zatim prelijte preko nektarina.
Pecite dok vrh ne porumeni i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 1 sat.
Ostavite da se ohladi 15 minuta, a zatim prođite nožem po ivicama kolača. Stavite tanjir preko kalupa i okrenite ga, sklanjajući pek paprir. Ostavite da se malo ohladi, a zatim isecite i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.