Kombinacija prhkog testa i šljiva posutih cimetom, čine neodoljivi spoj u kome ćete uživati. Tart sa šljivama lako se pravi, a u njemu će uživati sva čula, jer pored toga što je ukusan izgleda prelepo. Tart još nazivaju pitom bez gornje kore, a neki podaci kažu da je nastao u Egiptu u 18. veku, kada se pravio kao brza poslastica, a do savršenstva i danas poznatog oblika dovode ga majstori slatkih poslastica Francuzi. Posebna pažnja se pridaje pripremi testa, a kora nikako ne sme da bude predebela, jer bi se time izgubila specifična krckavost. Umesto šljiva možete da koristite bilo koje drugo voće, jednostavno pustite mašti na volju i igrajte se ukusima.
Sastojci:
Za testo:
- 450 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanca
- 1 kašika pavlake
- 3 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo
Za nadev:
- 200 g šljiva
- 20 g žutog šećera
- 1 kašika cimeta
Priprema:
Maslac umutite sa šećerom i vanilin šećerom da pobeli i postane penast. Dodajte žumanca, pavlaku i ulje, pa još jednom sve umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u smesu i sve ručno sjedinite. Testo zamesite rukama, ali svega nekoliko minuta treba da ostane prhko. Zamotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na pola sata. Nakon toga razvucite ga oklagijom na dimenzije kalupa u kome ćete ga peci. Stavite ga u podmazan kalup i malo oblikujte prstima. Na nekoliko mesta ga izbockajte viljuškom. Poređajte šljive isečene na kriške, jednu do druge, dok ne pokrijete celo testo. Pospite ih žutim šećerom i cimetom, pa stavite tart da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Po želji ga pre služenja pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
6 moćnih razloga da prokelj uključite u ishranu
Tortilje sa pohovanom piletinom, kao iz KFC-a
Šarani kolač sa džemom od maline