Kombinacija prhkog testa i šljiva posutih cimetom, čine neodoljivi spoj u kome ćete uživati. Tart sa šljivama lako se pravi, a u njemu će uživati sva čula, jer pored toga što je ukusan izgleda prelepo. Tart još nazivaju pitom bez gornje kore, a neki podaci kažu da je nastao u Egiptu u 18. veku, kada se pravio kao brza poslastica, a do savršenstva i danas poznatog oblika dovode ga majstori slatkih poslastica Francuzi. Posebna pažnja se pridaje pripremi testa, a kora nikako ne sme da bude predebela, jer bi se time izgubila specifična krckavost. Umesto šljiva možete da koristite bilo koje drugo voće, jednostavno pustite mašti na volju i igrajte se ukusima.  

Sastojci:

Za testo:

  • 450 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 1 kašika pavlake
  • 3 kašike ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za nadev:

  • 200 g šljiva
  • 20 g žutog šećera
  • 1 kašika cimeta

Priprema:

Maslac umutite sa šećerom i vanilin šećerom da pobeli i postane penast. Dodajte žumanca, pavlaku i ulje, pa još jednom sve umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u smesu i sve ručno sjedinite. Testo zamesite rukama, ali svega nekoliko minuta treba da ostane prhko. Zamotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na pola sata. Nakon toga razvucite ga oklagijom na dimenzije kalupa u kome ćete ga peci. Stavite ga u podmazan kalup i malo oblikujte prstima. Na nekoliko mesta ga izbockajte viljuškom. Poređajte šljive isečene na kriške, jednu do druge, dok ne pokrijete celo testo. Pospite ih žutim šećerom i cimetom, pa stavite tart da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Po želji ga pre služenja pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE